در روز
از روز
تا روز
آغاز از ساعت
پایان تا ساعت
دارای سانس فعال
آنلاین
کمدی
کودک و نوجوان
تیوال شکیبا | درباره اپرای عروسکی مولوی
SB > com/org | (HTTPS) localhost : 06:19:32
«تیوال» به عنوان شبکه اجتماعی هنر و فرهنگ، همچون دیواری‌است برای هنردوستان و هنرمندان برای نوشتن و گفت‌وگو درباره زمینه‌های علاقه‌مندی مشترک، خبررسانی برنامه‌های جالب به هم‌دیگر و پیش‌نهادن دیدگاه و آثار خود. برای فعالیت در تیوال به سیستم وارد شوید
==============================
اپرای مولانا برجسته ترین اثر سمفونیک ایران است
==============================
توسط: محمدرضا درویشی


موسیقی ایرانی و غربی در ایران وجود داشته است؛ از تلاشهایی که پرویز محمود، روبیک گریگوریان، ثمین باغچه بان، حشمت سنجری، مرتضی حنانه و … کردند تا امروز که نسل ما هنوز به دنبال نوعی تلفیق آرمانی میگردیم. من به جرات میتوانم بگویم این آرمانی که شخص مرتضی حنانه داشت و دیگرانی که امروز در قید حیات هستند و شاید درست نباشد نامشان را بگویم و آنها هم به دنبال این آرمان بودند، امروز بهزاد عبدی جوان توانسته به آن برسد!

بدون تعارف میگویم، موسیقی ... دیدن ادامه ›› بهزاد عبدی در اپرای مولانا به جایی رسید که دیگران نتوانسته بودند به این نقطه برسند.

عبدی توانسته در آثار خود بر خلاف بسیاری از آهنگسازان موسیقی سمفونیک ایران که موسیقی شرقی و نه خصوصا ایرانی مینویسند، موسیقی کاملا ایرانی بنویسد و این یکی از امتیاز های خاص اثر اوست.

در اپرای مولانا ما نه به مانند بسیاری از آهنگسازان ایرانی، یک موسیقی سمفونیک صرفا شرقی با ارکستراسیون و هارمونی قوی میشنویم و نه یک سری قطعات و تصنیفهای ایرانی با ارکستری بی رمق و بدون پیچیدگی ارکستری میشنویم؛ اپرای مولوی یک اثر قوی سمفونیک با ساختاری کاملا ایرانی است که یک موسیقی با کلام، همراه با پیچیدگیهای ارکستری در آن شنیده میشود؛ در حالی که ما به مانند اپرای های مشهور آذری، تصنیف در آن نمیشنویم (تصنیف به شکلی که از شیدا، عارف، امیرجاهد، مشکاتیان و … سراغ داریم)

سه نکته مهمی که پس از شنیدن این اپرا ذهن مرا مشغول کرد:

اول، پختگی ای که بهزاد عبدی در این مدت کوتاه به دست آورده است، شگفت انگیز است حتی هارمونی ایشان در این اثر نسبت به آثار گذشته شان تفاوت داشته است. این هارمونی دیسونانس مطبوع، از توانایی های خاص این آهنگساز است.

دوم، تفاوت اپرای مولانا است با کارهای قبلی شان، کارهای قبلی ایشان بیشتر افکتیو بود ولی این اثر نیست، حتی در جاهایی که ارکستر قرار است، کوبنده وارد شده و رنگ خاصی تولید کند، دیگر به شکل کارهای سابق ایشان نیست.
سوم، مدت کوتاه زمان ساخته شدن این اثر است.

من به عنوان یک آهنگساز غیر حسود (!) افتخار میکنم که بهزاد عبدی چنین موسیقی ای ساخته است و بدون اغراق میگویم که اعتقاد دارم، در این جنس موسیقی سمفونیک ایرانی، اپرای مولوی قوی ترین اثری است که تا به حال توسط آهنگسازان ایرانی ساخته شده است.

من به عنوان یک ایرانی افتخار میکنم که چنین آهنگسازی نه تنها در ایران بلکه در سطح جهان وجود دارد.


منبع : گفتگوی هارمونیک

"یک سوال از تمام دوستداران این اجراها دارم" ، اینکه

اگر موسیقی با همان حجم ارکستر و سازها ، زنده باشد، با همان تعداد زیاد خواننده ، فردی به عنوان مجری طرح باید نصف یک استادیوم فوتبال را اختصاص بدهد به این اجرا.
حالا محدوده ایی که این ارکستر اشغال میکند ، ده ها برابر از محوطه اجرای عروسک ها بزرگتر است.

مجری طرح! تماشاگران را با چه فاصله ایی از این درگاه نمایشی قرار ... دیدن ادامه ›› بدهد ؟ که :

1) عروسکها قد ِ ارزن دیده نشوند، با توجه به اینکه هدف رویت شدن عروسکهاست.

2) تماشاگری که میخواهد هر دو را در دید داشته باشد مگر میتواند هم خواننده را در وقت اجرا ملاحظه کند، هم عروسکها !!!! (یکی از علتها دیدن زنده این است که ارکستر و خواننده نیز دیده شود )
اگر چنین انسانی موجود است که بتواند هر دو را به طور کامل ببیند و حض وافر ببرد ، انسانی فراتر از "فتبارک الله احسن الخالقین" است. البته بنده توانمندی خانم ها را هیچ وقت دست کم نمیگیرم در انجام دادن چند کار همزمان بدون اینکه تمرکزشان نسبت به دیگری به هم بخورد.

اگر جوابی برای اینها نباشد.

یک راه حل آرامانی را از جانب همان دوستان ِ خواهان موسیقی زنده بیان میکنم،که باز با همان تفکر امکانش رو به صفر میل میکند اما هیچ کار نشدنی نیست.

گروه آران هر کدام خود یک ابر هنرمند شوند ، عروسک گردان ، خواننده و در جایی ارکستر عزیز قرار بگیرند و اینان هم به عروسک گردانی بپردازند ، هم بخوانند هم به رهبر ارکستر نگاه کنند و ....
(که باز نصف ورزشگاه که خیر! حداقل یک سالن بزرگ میطلبد)

یعنی الان خود ِ من به نفس نفس افتادم از تصور این همه توانمندی در یک جا ، چه رسد به گروه آران که بعد از هر اجرا رسما باید از لحاظ بدنی و صدایی ریکاوری شوند.

=====================================

امیدوارم و میخواهم ، باید بشه چرا نشه ، ما میخوایم که بشه ، چون میگیم باید باشه ، که آران اجرای بعدیش ابرانسان باشه (این عبارت مزاح بود با دوستان دیگر)
رومینا خلج هدایتی و هانی حسینی این را دوست دارند
جناب شکیبا، پاسخ سوال شما به سادگی در پاسخ به سوالات زیره:
آیا اپراهایی که خیلی از ماها حداقل فیلم های آن را دیده ایم موسیقی (چه یک پیانو باشد چه یک کنسرت) بصورت زنده اجرا نمی شود؟ آیا در این صورت اجراها در استادیوم فوتبال است؟ آیا محل قرارگیری بخش موسیقی به گونه ای ست که تمرکز تماشاگر را به هم بزند؟ آیا تماشاگری که به تماشای اپرا نشسته اصرار دارد اجرای موسیقی را تماشا کند؟ آیا بازیگران اپرا (که خوانندگان آن هم هستند) خود به اجرای موسیقی نیز می پردازند؟ و آیا دست اندرکاران اپراها هنرمندانی از نوع ابر انسان ... دیدن ادامه ›› هستند؟

و در آخر از آنجایی که به نظر میرسد ماهیت وجودی این پست به دلیل نقدی باشد که من نگاشتم و در آن با ذکر دلایلی اشاره کردم که این نوع اجراها را نمیتوان اپرا نامید، این توضیح را مجددا اینجا بیان می کنم که نقد من به این معنی نیست که اجراهای گروه آران باید لزوما موسیقی زنده داشته باشد! بلکه همونطور که به روشنی گفتم، نمیتوان بر این نوع اجراها (که خودم نیز از علاقمندان آن هستم) نام اپرا را نهاد، و عبارت اپرای عروسکی (به دلایل گفته شده در همان پست و نظرات ذیل آن) تعریفی کلاسیک در مراجع ندارد.
با درود :)
۲۶ خرداد ۱۳۹۳
جناب بهرنگ، در مورد چرایی اپرا بودن اجرا ، سرکار خانم سازش دستیار کارگردان گروه آران ، توضیحاتی داده اند ، در زیر نوشته ایی از آقای فقیهی، مطالعه نمایید.
سپاس از لطف شما در جهت خواندن دلایل بنده .

موفق باشید
۲۷ خرداد ۱۳۹۳
ممنونم ازتون، حتما می خونم :)
۲۷ خرداد ۱۳۹۳
برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید
اشعاری که مرشد و بچه مرشد خواندند از "سیف فرغانی" بود .
حتما میپرسید سیف فرغانی چرا!!! ، مگر اشعار از مثنوی و دیوان شمس نیست؟
در این انتخاب هوشمندانه ء جناب غریب پور درانتخاب قصیده ایی نقادانه که نقل میشود ، سیف فرغانی مخاطب مغولان را قرار میدهد و حضور هر دو شاعر به تفاوت چند دهه در ایران نشان دارد از تخریب و غارت عظیمی که مغولان انجام داده اند و ظلمی که بر مردم روا داشته اند.

سیف الدین ابوالمحامد محمد الفرغانی از شاعران عالیقدر نیمهٔ دوم قرن هفتم و اوایل قرن هشتم هجری است. وی بعد از خروج از زادگاه خود (فرغانه) مدتی در آذربایجان و بلاد روم و آسیای صغیر به سر برده است. به طوری که از آثار او استنباط می‌شود وی اهل تصوف و عرفان بوده و سالها به کسب کمالات معنوی و سیر و سیاحت پرداخته است. مجموعه اشعار او از غزل و فصیده و قطعه و رباعی حدود ده الی یازده هزار بیت است. وی ارادتی وافر به سعدی داشته و بین آن دو مکاتباتی نیز بوده است. این شاعر بزرگوار در سال ۷۴۹ هجری در یکی از خانقاه های آقسرا وفات یافت. قصیدهٔ او که با مصرع «هم مرگ بر جهان شما نیز بگذرد» آغاز می‌شود و گویا خطاب به مغولان مهاجم سروده شده از اشعار معروف این شاعر ... دیدن ادامه ›› آزاده است

- مرشد
= بچه مرشد


- هم مرگ بر جهان شما نیز بگذرد
هم رونق زمان شما نیز بگذرد

وین بوم محنت از پی آن تا کند خراب
بر دولت آشیان شما نیز بگذرد

باد خزان نکبت ایام ناگهان
بر باغ و بوستان شما نیز بگذرد

= آب اجل که هست گلوگیر خاص و عام
بر حلق و بر دهان شما نیز بگذرد

- چون داد عادلان به جهان در بقا نکرد
بیداد ظالمان شما نیز بگذرد

= بادی که در زمانه بسی شمعها بکشت
هم بر چراغدان شما نیز بگذرد

- این نوبت از کسان به شما ناکسان رسید
نوبت ز ناکسان شما نیز بگذرد

+ آبی‌ست ایستاده درین خانه مال و جاه
این آب ناروان شما نیز بگذرد

.
.
.

--------- قصیده ء کامل ----------

هم مرگ بر جهان شما نیز بگذرد
هم رونق زمان شما نیز بگذرد
وین بوم محنت از پی آن تا کند خراب
بر دولت آشیان شما نیز بگذرد
باد خزان نکبت ایام ناگهان
بر باغ و بوستان شما نیز بگذرد
آب اجل که هست گلوگیر خاص و عام
بر حلق و بر دهان شما نیز بگذرد
ای تیغتان چو نیزه برای ستم دراز
این تیزی سنان شما نیز بگذرد
چون داد عادلان به جهان در بقا نکرد
بیداد ظالمان شما نیز بگذرد
در مملکت چو غرش شیران گذشت و رفت
این عوعو سگان شما نیز بگذرد
آن کس که اسب داشت غبارش فرو نشست
گرد سم خران شما نیز بگذرد
بادی که در زمانه بسی شمعها بکشت
هم بر چراغدان شما نیز بگذرد
زین کاروانسرای بسی کاروان گذشت
ناچار کاروان شما نیز بگذرد
ای مفتخر به طالع مسعود خویشتن
تأثیر اختران شما نیز بگذرد
این نوبت از کسان به شما ناکسان رسید
نوبت ز ناکسان شما نیز بگذرد
بیش از دو روز بود از آن دگر کسان
بعد از دو روز از آن شما نیز بگذرد
بر تیر جورتان ز تحمل سپر کنیم
تا سختی کمان شما نیز بگذرد
در باغ دولت دگران بود مدتی
این گل، ز گلستان شما نیز بگذرد
آبی‌ست ایستاده درین خانه مال و جاه
این آب ناروان شما نیز بگذرد
ای تو رمه سپرده به چوپان گرگ طبع
این گرگی شبان شما نیز بگذرد
پیل فنا که شاه بقا مات حکم اوست
هم بر پیادگان شما نیز بگذرد
ای دوستان! به نیکی خوهم دعای سیف (خواهم)
یک روز بر زبان شما نیز بگذرد
.
.
.

جناب محمد مهدی مقداری اضافه شد به متن دوباره ملاحظه بفرمایید
۲۵ خرداد ۱۳۹۳
چقدر زیبا. سپاس جناب شکیبا.
۲۶ خرداد ۱۳۹۳
** جلسه نقد و بررسی تیوال برای اپراهای عروسکی گروه آران **

از سوی تیوال و گروه محترم آران به سرپرستی استاد غریب پور به عنوان پدیدآورنده اپراهای عروسکی لیلی و مجنون، حافظ و مولوی با توجه به وجود سوالات و صحبت های بسیار درباره این آثار در تیوال، نشست نقد و بررسی این اپراها برگزار می شود. در این برنامه استاد غریب پور و دیگر اعضایی از گروه صحبت ها، نظرها و پرسش های مخاطبان را درباره هریک از این سه اپرا شنیده و به گفتگو خواهند پرداخت.

زمان: پنحشنبه 29 خردادماه ساعت 16 تا 18 خواهد بود.
مکان: تالار فردوسی (روبروی تالار وحدت)

از کاربران عزیزی که در این برنامه ... دیدن ادامه ›› شرکت می فرمایند خواهش مندیم از طریق بخش زیر حضور خود را رزرو فرمایند تا با توجه به حد نصاب شرکت کنندگان برنامه ریزی نشست انجام گیرد:
http://www.tiwall.com/store/opera-interview
۲۷ خرداد ۱۳۹۳
برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید