به گزارش ارتباطات و اطلاع رسانی سی و سومین جشنواره فیلم فجر، نشست خبری فیلم سینمایی «دوران عاشقی» به کارگردانی علیرضا رئیسیان با حضور عوامل آن برگزار شد.
در ابتدای این نشست که شاپور عظیمی منتقد آن بود علیرضا رئیسیان با اشاره به اینکه نخستین باری است که به نشست برج میلاد می آید عذر خواهی کرد که آداب آن را بلد نیست.
وی در خصوص فیلمبرداری فیلم «دوران عاشقی» گفت: دوربین در این فیلم روی دست نبود و برای اولین بار علیرضا برازنده در سینمای ایران این تست را انجام داد و برای فیلمبرداری از سه پایه استفاده کرد. وی ادامه داد: این فیلم نه می توانست خیلی کلاسیک و نه خیلی شتابزده پیش برود زیرا کاملا سیار است و نگه داشتن دوربین روی سه پا در حالت تعلیق بهترین نو فیلمبرداری بود که می توانست فیلم را جذابتر کند و البته خیلی کار سختی بود.
کارگردان فیلم «چهل سالگی» گفت: دوران عاشقی به شکلی پیش می رود که شاید همه حتی خود من می خواهیم بدانیم که پایان آن چه می شود. خانم جوان داستان تصمیم خود را اعلامی می کند اما دو نفر دیگر نشانه ای از خود نمی گذارند. وی اظهار کرد: این نوع پایان بندی باید در ذهن مخاطب شکل بگیرد و علاقه من به این نوع پایان بندی ها از زمان فیلم «ریحانه» آغاز شد. علیرضا رییسیان دربخش دیگری از این نشست در پاسخ به این پرسش که این فیلم زنانه یا مردانه است، عنوان کرد: این فیلم تم خیانت ندارد،حتی بیتا که وکیل دادگستری است به شوهرش می گوید تو خطاکاری.ضمن اینکه این مرد خیانت نکرده و کارقانونی و شرعی انجام داده است.
وی افزود:تم اصلی فیلم بحرانی است که اتفاق افتاده و می خواهد نشان دهد که آدمها در این شرایط چه واکنشی نشان می دهند. این کارگردان باسابقه سینما اضافه کرد: نباید با خودمان تعارف داشته باشیم ،همه ما می دانیم که بسیاری از مشکلات جامعه امروز برگرفته از مشکلات اخلاقی و اقتصادی است که ما هر دو را دراین فیلم به نمایش گذاشته ایم.
رییسیان درباره انتخاب علیرضا برازنده به عنوان فیلمبردار این کار گفت:من کار برازنده را در جشنواره چند سال گذشته بر سرکار «پله آخر» علی مصفا دیدم و با خودم گفتم این فیلمبرداری در خدمت مفاهیم فیلم است و طبق آنچه که آموخته ایم هنراصلی فیلمبرداری همین است.
کارگردان فیلم «دوران عاشقی» همچنین تاکید کرد: این فیلم نه زنانه است نه مردانه ،اصلا این فیلم جنسیتی نیست.حتی یکی از منتقدان به من گفت این فیلم بی طرف است ،اما خنثی نیست. به گفته وی، این فیلم اگرچه شخصیت اصلی اش زن است اما قصد جانبداری از هیچ طرفی را ندارد.در واقع فیلم فاقد جنس، رنگ و یا سیاهی و سفیدی نیست.
در ادامه این نشست علیرضا برازنده که فیلمبرداری این فیلم را عهده دار بود گفت: رئیسیان دوست داشت که دوربین سیار باشد، بارها درباره دکوپاژ ها با هم صحبت کردیم و بعدا متوجه شدم که نمی توانیم دوربین روی دست کار کنیم. وی دلیل این امر را توضیح داد: سیار بودن زیاد در این فیلم تماشاگر را آزار می داد و در نتیجه تصمیم گرفتیم که دوربین را روی سه پا بگذاریم و فیلمبرداری کنیم.
همچنین در این نشست رویا محقق به عنوان نویسنده فیلمنامه «دوران عاشقی» بیان کرد: با رئیسیان سر دیالوگ ها بحث داشتیم زیرا او به شدت در این مورد وسواس به خرج می دهد. وی در خصوص دیالوگ های پدر فیلم و دیالوگ های آشنا آن توضیح داد: همراه با رئیسیان در مورد شخصیت و دیالوگ های پدر اتودهای مختلف زدیم و رئیسیان معتقد بود که این آدم شخصیتی قدیمی دارد و خود را به ذهنیت کارگردان نزدیک کردم.
این نویسنده ادامه داد: این دیالوگ ها برای مخاطب آشنا است و هدف ما استفاده از دیالوگ های ملوس و آشنا بود. محقق در مورد شخصیت بیتا در این فیلم توضیح داد: دراین مورد که بیتا یک شخصیت درون گرا دارد شکی نیست. او یاد گرفته در مورد تنش ها عجولانه تصمیم نگیرد و همسر او برخورد آخر بیتا را به حساب غرور او می گذارد اما من هم نمی دانم انتهای فیلم چه می شود .
ستار اورکی؛ آهنگساز این فیلم سینمایی در خصوص موسیقی فیلم بیان کرد: سعی کردم به یک موسیقی مینیمال برسم که در بازی بازیگران کار تنیده شود؛ به خصوص در سکانس های آخر بی روحی و سردی را به وجود آورده و سعی کردیم لحظات آخر همراه با رئیسیان، به وسیله پیانو این سردی را به وجود آوردیم.
لیلا حاتمی بازیگر نقش «بیتا» در فیلم در این نشست صحبت خود را با این سوال که چه کسی گفته که بیتا گذشت می کند؟ آغاز کرد و ادامه داد: هیچکدام از ما خبر نداریم که تصمیم بیتا در انتهای فیلم چیست و نکته ای که در گلخانه گفته می شود خط جدیدی به داستان می دهد و نشان می دهد که تصمیم او فعلا گذشت نیست بلکه مساله فقط میل بیتا به بودن با همسرش هست یا خیر؟
حاتمی درباره شباهت این نقش با فیلم لیلای مهرجویی گفت:برای خود من هم این احساس ایجاد شد،اما در واقع این دو فیلم کاملا با هم متفاوت هستند تنها به خاطر بازیگر و فیزیک یکسان شخصیت اصلی مخاطب این احساس را دارد.
وی موضوع دو فیلم را وجود یک مشکل و بحران دانست و توضیح داد:شخصیت زن این دو فیلم در موقعیت مشابه واکنش های متفاوت نشان می دهند و این برای خود من دلیل جذابیت کار بود. محقق نویسنده قصه این فیلم هم درباره سوژه تکراری آن گفت: به نظرم تا زمانی که تعدد زوجات وجود دارد، باید دراین مورد نوشت.
هایده صفی یاری تدوینگر فیلم «دوران عاشقی» نیز درباره این کار توضیح داد:رییسیان در کار و در دکوپاژ دقت نظر و وسواس بسیار دارد و من تلاش می کردم با توجه به سخن و احساسی که می خواهد منتق شود منتاژ را متناسب با آن انجام دهم.