یکی از آشتیناپذیرترین آثار سهراب شهیدثالث که با صدای «بیدار باشِ» هربرت همانند یک هشدارجامعه آلمان را به پرسش میگیرد. «نظم» شرح حال مردی بیکار و سرکوبشده در آلمان در سال ۱۹۸۰ است و اضمحلال و فروپاشی او را به تصویر میکشد. شهیدثالث در دو سوم فیلم، با دقّت و وسواس به بررسی شرایط زندگی اجتماعی غیر قابل تحمل شخصی میپردازد که از حقوق اجتماعی و سیاسی خود محروم شده است. او از منزلی غیر قابل سکونت واقع در فرانکفورت، شعاعی به اندازهی محلهای غیر قابل سکونت رسم میکند که شخصیتهای فیلمش همواره در محوطهی آن زندانی هستند.
این فیلم هم مانند دیگر آثار آلمانی شهیدثالث، به ارایهی بیوگرافی کاراکتر محدود نمیشود و سویههای عمیق روانشناسی و اجتماعی را نیز در برمیگیرد. یک نمونهی درخورِ تأمل ارتباط کلامی روانپریشانهایست که میانِ بانگِ Aufstehen هربرت (به معنای «بیدار شوید») در ابتدای فیلم و فریادهای Auschwitz او (اردوگاه کار اجباری آشوویتس) در انتها وجود دارد و هربرت به خاطرِ آن باید پروسهی «درمان» شدیدتری را تحمل کند.
ابرهارد فشنر بازیگر و فیلمساز آلمانی و از علاقهمندان سینمای شهیدثالث معتقد است «نظم» از معدود فیلمهایی است که تا عمق روح و ذاتش آلمانی است. فیلم در فستیوال کن در بخش دوهفتهی کارگردانان سال 1980 نمایش داده شد و جایزهی هوگوی برنز فستیوال شیکاگو را تصاحب کرد.
فیلم به هربرت آخترن بوش نویسنده نقاش و فیلمساز اهل مونیخ تقدیم شده است.
اکران اول: ۱۲/۲ ساعت ۱۸
اکران دوم: ۱۲/۱۰ ساعت ۱۶
روزهای تعطیل گالری: شنبه