در روز
از روز
تا روز
آغاز از ساعت
پایان تا ساعت
دارای سانس فعال
آنلاین
کمدی
کودک و نوجوان
تیوال نمایش پشه ها
SB > com/org | (HTTPS) localhost : 06:35:17
یکشنبه ۱۸ اسفند ۱۳۹۲
۱۳:۰۰

مکان

میدان هفت تیر، ورزشگاه شیرودی، خیابان شهید مفتح خیابان ورزنده
تلفن:  ۸۸۸۴۷۲۷۲ - ۸۸۳۰۶۶۴۰

نقشه بزرگتر و مسیریابی
«تیوال» به عنوان شبکه اجتماعی هنر و فرهنگ، همچون دیواری‌است برای هنردوستان و هنرمندان برای نوشتن و گفت‌وگو درباره زمینه‌های علاقه‌مندی مشترک، خبررسانی برنامه‌های جالب به هم‌دیگر و پیش‌نهادن دیدگاه و آثار خود. برای فعالیت در تیوال به سیستم وارد شوید

+ پیشاپیش از دوستان عزیزم در صورت وجود کلمه ای نامناسب (که به ضرورت متن و سوژه به کار رفته است)، پوزش می طلبم.


با یک کمدیِ نه چندان سرراست مواجهیم. هم موقعیتِ کلی اثر و پرسوناژها طنز آلودست(طنز موقعیت) و هم شخصیت پردازی پرسوناژها (از طریق بازی های زبانی و لحنی و بیانی (و خوشبختانه بار طنز اثر کمتر به دوش دیالوگهاست.
نمایش 2 پرسوناژ دارد. یکی شخصیتی عصبی، جدی و هدفمند است و دیگری شخصی شوخ و تاحدی ملنگ و فراموشکار. هرچه اولی در هدفش به ظاهر جدی و ساعیست، آن یکی (به طرزی ناخواسته) بی خیال و در حال و هوای خودش است و موتور محرکه ی طنزِ اثر همین تضاد حاصل از کنارهم قرار گرفتن این دوشخصیت است و البته هر شخصیت هم به نوبه خودش و در درونِ موقعیت خودش حامل این تضاد است. مثلا هرچه شخصیت اول در کارش جدیست، در مقابل خودِ هدفش (تهیه 20 کیلو پشه برای بدست آوردن پولی هنگفت!!!) و راههای دسترسیِ به این هدف (یکیش: دام گذاشتن برای پشه ها با تبدیل خانه به مستراح! :)) ) جفنگ و نقض غرض است و این تضاد مولد صحنه هایی ... دیدن ادامه ›› مضحک و خنده دار شده است. البته این ساختار و چیدمانِ طنز آمیز روشی موفق و امتحان پس داده است. یکی از مشهورترین نمونه های چنین موقعیت خنده داری فیلم های لورل-هاردی ست. هاردیِ جدی و ظاهرا موجه و معقول و باهوش که همیشه ناموفق است و در مقابل لورل ملنگ و شوخ و نامعمول که در عمل بسیار موفقتر از هاردیست.

همانطور که از اسم نمایش بر می آید "پشه" (در واقع "تلاش برای شکار پشه") تم اصلی و پیش برنده داستان است و اصلی ترین ایده پی آمدِ این سوژه بکر، کثافتبار بودن فضای وقوع داستان است. به حدی که به نظر می رسد از اواسط داستان به بعد به کثافت کشیده شدن فضای خانه و تمام سوراخ و سمبه ها و متعلقاتش از خود یافتن پشه برای شخصیت اول ماجرا، جدی تر می شود و اشباعِ از کثافت به حدی می رسد که دیگر حتی بویش هم حس نمی شود. درست در نقطه مقابل ماجرا، شخصیت ملنگ داستان نسبت به کلمه ی (با عرض معذرت) "گُه" حساسیتی در حد ری اکشن ناخواسته ی فیزیکی دارد.
هرچه داستان جلوتر می رود و گره های بیشتری باز می شود و با شخصیت ها و ریزِ داستان بیشتر آشنا می شویم، فضای نمایش جفنگ تر و بی منطق تر می شود. بهترین نمونه برای این نوع فضاهای طنزآلودِ خُل خُلی (نام منتقدِ مبدعِ این اصطلاح رو فراموش کردم!) بسیاری از فیلمهای دهه 60 و 70 گدار است. از "پیرو خله" تا "دسته جدا افتاده". همچنین می توان از بعضی از فیلمهای امیر کاستاریکا همچون "رویای آریزونا" هم یاد کرد. در سینمای ایران هم "کارگران مشغول کارند" مانی حقیقی نمونه خوبی است (تلاش چند آدم الکی خوش و تا حدی پولدار برای از جا کندنِ سنگی بزرگ). خبر ندارم که سیاوش به عنوان نویسنده کار به این نمونه ها توجه داشته یا نه ولی هرچه هست تلاش چشمگیر و موفقی در پی ریزی و خلق این نوع فضا در طول کل نمایش داشته. در این نمایش نیز ایده ی پولدارشدن از طریق صید پشه چنان پوچ و ابزورد (نه لزوما به آن معنای خاص تئاتری!) است که هرگونه تلاش جدی و صادقانه برای رسیدن به این هدف خود نیز پوچ و جفنگ و مولد طنز است و انتخاب سوژه مناسب از طرف نویسنده یکی از مهمترین دلایل موفقیت این نمایش است.
کارگردانی اثر پر است از خلاقیت های بصری و اجرایی. از ری اکشن متناسبی که برای واکنش نفر دوم به کلمه "گُه" گرفته تا طراحی صحنه ساده ولی کارآمد و نیز لباس (پیژامه و زیرپیراهن). سکانس تنبیه و تذکار اهمیت "کثافت" از طرف شخص اول به دوم هم جزو ایده های خوب و به یادماندنی بود. تعدد استفاده از ایده "حرکت آهسته" از طراوتش کاسته بود ولی در سکانس ورود شخصیت مگس به ماجرا و ترکیب ری اکشن های وی در برابر تلاش های اسلوموشن وار شخصیت مشنگ، این ایده به شکل خوبی به بار نشسته بود.
ولی اوج موفقیت کارگردان اثر در تبدیل سوژه های نوشتاری به ایده هایی نمایش با بهره بردن از پتانسیلهای دنیای نمایش، به سکانس معرفی خریدار "20 کیلو پشه" بر می گردد. اینکه با یک افکت صوتیِ ساده و البته اجرای هماهنگ و تمیز از طرف بازیگر به معرفی یک شخصیت بپردازید نشان از هوش و خلاقیت کارگردان دارد. سکانس نهایی اثر هم که رقص رویاییِ شخصیت مشنگ با رفیقش مگس است، از صحنه های به یادماندنی اثر بود.
دو بازیگر اصلی کار هم بسیار هماهنگ، حرفه ای و روان به ایفای نقش پرداختند که هم نشان از تمرین و جدیتشان بود و هم درک درستی که از فضای نمایش داشتند. ضمنا واکنش های خوبی هم در مقابل اتفاقات پیش بینی نشده داشتند. به عنوان مثال در صحنه ای که قرار است برای شکار پشه ها از نیزه استفاده شود(بازهم از آن سوژه های درخشان کار) سرنیزه شکسته و از بدنه اش جدا می شود که بازیگر شخصیت اول به خوبی از همان سرنیزه در جهت انتقال ایده استفاده می کند و جالب اینکه شخصیت دوم نیز در صحنه ی بامزه قطع شدن انگشتش برای لحظه ای از این سرنیزه به جای بندِ قطع شده انگشتش استفاده می کند.

در مجموع کار دوست داشتنی و خلاقانه ای بود. با سپاس از همه عوامل نمایش
تکمیلش کردی :)
۲۰ اسفند ۱۳۹۲
سیاوش جان اگه لینک دانلود "کارگران مشغول کارند" رو که "شاهین باقری" گذاشته ندیدی، اینم لینکش :

http://uptobox.com/lnf1sf2nwmv3
۲۳ فروردین ۱۳۹۳
مرسی مصطفی جان :)
۲۳ فروردین ۱۳۹۳
برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید
حیف که نیستم و اگر نه حتما می اومدم و کارتو می دیدم سیاوش حیدری عزیز
ایشالا که همیشه موفق باشی عزیزم :)
رامتین شهبازی: خنده زیاد می‌تواند خسته کننده باشد

این منتقد و استاد دانشگاه معتقد است همانگونه که ریتم تند به ضد ریتم تبدیل می‌شود، خنده زیاد هم می‌تواند خسته کننده باشد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی جشنواره‌ی سراسری امید، در سومین روز از سلسله نشست‌های پنجمین دوره‌ی جشنواره‌ی سراسری تئاتر امید که یکشنبه شب ۱۸ اسفند ماه ساعت ۱۹ تا ۲۱ در سالن مشاهیر تئاتر ایران برگزار شد، سه نمایش “پشه‌ها” نوشته سیاوش حیدری و کارگردانی سینا راستگو، “صرف افعال ماندن و ..” نوشته محمود ناظری و کار حمیدرضا حمیدی و “آنچه می‌شنوی ساز کج کوک سکوت است” به نویسندگی روزبه حسینی و با کارگردانی فرزانه تفرشی با حضور رامتین شهبازی نقد ... دیدن ادامه ›› و بررسی شد.

در ابتدا رامتین شهبازی اظهار داشت: قبل از بررسی کارها نکته‌ای است که لازم می‌دانم به آن اشاره کنم آن هم بحث شیوه‌های آموزش تئاتر است. این که تئاتر را زیر نظر چه کسی و چگونه آموزش می‌بینید، دارد شبهه آمیز می‌شود. همه ما شاگرد یک استادی هستیم منتها مهم است که بدانیم چقدر می‌توانیم از اساتیدمان یاد گرفته و از آنها عبور کنیم. حتی بعضا آنها را نقد نماییم. در کشور ما سیستم به گونه‌ای است که نقد را بی احترامی می‌دانیم و از آن امتناع می‌کنیم. متاسفانه یک مقداری ردپای معلم‌هایتان را در کارها می‌بینیم. برخی اوقات از کارگردان‌هایی تقلید می‌کنیم که خود آنها هنوز در حال شدن هستند. این جریان هم شما و هم آن کارگردان را به خطا می‌اندازد.

شهبازی با نمایش “پشه‌ها” آغاز کرده و گفت: روایت‌ها و رویدادها یا کارکردی هستند یا تفصیلی. تفصیلی داستان را در طول نمایش پیش می‌برد درنتیجه این نوع روایت نمی‌تواند در تئاتر کاربرد داشته باشد در واقع تئاتر نمی‌تواند اینقدر رویداد محور باشد. بخش دیگری هم داریم که از آن به عنوان مکث تفسیری نام می‌بریم به آن معنی که با اتفاقات و فضاسازی‌ها داستان در عرض گسترش می‌یابد و این کار بر مکث تفسیری استوار است.

وی ادامه داد: در کار “پشه‌ها” حرکت‌های آهسته (اسلو موشن) را داشتیم که من را اذیت می‌کرد. اما پس از مدت زمانی توجیه‌ای به کار اضافه شد که ذهن من را اصلاح کرد.

رامتین شهبازی ضمن اشاره به علاقه بازیگر برای دریافت ری‌اکشن از جانب تماشاگر عنوان کرد: این نمایش به سمت بداهه‌سازی‌هایی می‌رفت تا تماشاگر را به خنده آورد. زمانی که خنده تماشاگر توجه بازیگر را به خود جذب می‌کند در این صورت بازیگر خودش را به دست تماشاگر می‌سپارد و شروع به تکرار می‌کند. با اینکه فضاسازی کار خنده می‌گرفت اما همانگونه که ریتم تند به ضد ریتم تبدیل می‌شود، خنده زیاد هم می‌تواند خسته کننده باشد.

شهبازی جنس کمدی نمایش “پشه‌ها” را خطرناک دانست و گفت: این نمایش به تئاتر آزاد نزدیک شده بود. نمی‌خواهم بگویم که تئاتر آزاد بد است اما وقتی کاری را با ایده‌ای آغاز می‌کنیم، نمی‌توانیم همچون تئاترآزاد عمل کنیم.

وی معتقد است که بازی بازیگران کار روان بوده و موقعیت‌ها و شخصیت‌ها نیز باورپذیر بودند.

این منتقد در پایان صحبت‌هایش در خصوص این نمایش توضیح داد: فضای نمایش، یک فضای ساده و روان است اما پس از هدایت داستان به سمت فانتزی شدن، فاز کار تغییر می‌کند در صورتی که پاساژ لازم را ندارد. پاساژ حلقه ارتباطی است که برای تغییر لحن یا فضای کار باید از آن استفاده کرده و به واسطه آن فضا را تغییر داد.
جناب رامتین شهبازی هم تو هر زمینه ای ماشالا خودشو صاحب نظر می دونه. سینمای داستانگو، مستند، فیلم کوتاه، الانم که زده توخط تئاتر.
۱۹ اسفند ۱۳۹۲
یعنی برنامه مجله تئاتر بدون حضور رامتین واقعا پربارتره.
۱۹ اسفند ۱۳۹۲
آقا خدا شاهده واسه ی چیزایی که برای این نمایش گفته نمی گم، ولی انصافن واسه ی اجراهای دیگه چیزایی می گه که تو هیچ دکونی پیدا نمی شه :)
هی گیر می ده می گه چرا اجراهاتون ساکنه :)) فقط تئاترو تو پشتک بارو و ورجه وورجه می بینه. خلاصه که ما جلسه های نقد و بررسی ایشون رو به عنوان تفریحی بعد از خستگی اجرا می ریم :)

ولی نقد بچه های تیوال فرق داره ها! تئاتربینن. واقعن ازتون می خوام نقدش کنید چون اگه توی جشنواره ی دانشجویی هم باشیم نظر جندتا مخاطب تئاتر حرفه ای خیلی می تونه تو تغییراتی که باید داده بشه کمک کنه
نقدهایتان را با آغوشی باز پذیراییم :))
۲۰ اسفند ۱۳۹۲
برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید