در روز
از روز
تا روز
آغاز از ساعت
پایان تا ساعت
دارای سانس فعال
آنلاین
کمدی
کودک و نوجوان
تیوال نمایش پلیس
SB > com/org | (HTTPS) localhost : 16:16:34
امکان خرید پایان یافته
۱۶ فروردین تا ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۴
۲۰:۳۰  |  ۱ ساعت و ۱۰ دقیقه
بها: ۲۵,۰۰۰ تومان

خلاصه داستان: آخرین زندانی سیاسی یک کشور نظامی توبه نامه را امضا می کند و از زندان مرخص می شود. رییس پلیس برای جلوگیری از بیکاری و در نتیجه نابودی مجبور است گروهبان خود را وادار به دادن شعار علیه شاه کند تا بتواند او را بازداشت کند. گروهبان به زندان می افتد و.....

راه های ارتباطی با تئاتر باران: سایت اینستاگرام کانال تلگرام

گزارش تصویری تیوال از نمایش پلیس / عکاس: آرزو بختیاری

... دیدن همه عکس‌ها ››

ویدیوها

آواها

مکان

خیابان فلسطین، پایین تر از خیابان انقلاب، پلاک ۲۹۲/۱
تلفن:  ۶۶۱۷۶۸۲۵، ۶۶۱۷۶۸۱۲

نقشه بزرگتر و مسیریابی
«تیوال» به عنوان شبکه اجتماعی هنر و فرهنگ، همچون دیواری‌است برای هنردوستان و هنرمندان برای نوشتن و گفت‌وگو درباره زمینه‌های علاقه‌مندی مشترک، خبررسانی برنامه‌های جالب به هم‌دیگر و پیش‌نهادن دیدگاه و آثار خود. برای فعالیت در تیوال به سیستم وارد شوید
پلیس در پی یوزپلنگ: مروژک منهای مروژک


در این روزهای شلوغ تماشاخانه باران، نمایش «پلیس» اثر شایان افکاری بر اساس نمایشنامه اسلاومیر مروژک روی صحنه رفته است. «پلیس» داستان یک کشور دیکتاتوری است که دیگر مردمش به وضعیت موجود اعتراض نمی¬کنند و پلیس مخفی¬اش عملاً بیکار شده ¬است. پلیس¬ها که موقعیت شغلی خود را در خطر می¬بینند، تصمیم می¬گیرند خود را مخالف نظام جا زنند تا زندانشان تعطیل نشود.
«پلیس» همانند دیگر آثار مطرح مروژک از داستان خارق¬¬العاده¬ای بهره می¬برد؛ یک موقعیت عجیب و غریب، گروتسک و ابزورد. مخاطب با داستانی مواجه است که باور کردنش سخت و انکار کردنش نیازمند یک دلیل قوی است. مروژک ما را در جهانی رها می¬کند که فی‌الواقع فرض محال در آن محال نیست.
جهان نمایشی مروژک، جهانی گروتسک است که در آن همه چیز ممکن است، آن هم در شکل و شمایلی آشنا. همه چیز دقیقاً به همان ترتیبی است که در اطراف این نویسنده لهستانی وجود داشته و وی تنها آدم¬های آشنای جهان خود را در موقعیت¬های شگرف قرار می¬دهد.
شایان افکاری در مقام کارگردان در مواجه با نخستین ... دیدن ادامه ›› نمایشنامه مروژک، به این استدلال رسیده که برای عجیب¬تر کردن جهان نمایش، آن را به سمت فانتزی برد. لباس¬هایی با شکل و شمایل خاص، بازی¬های اغراق‌شده، برجسته کردن حرکات، خلق یک جهان جنون‌زده، دکور نامتعارف و ... راهکارهایی است که افکاری برای در اختیار گرفتن نمایشنامه مروژک انتخاب کرده است.
حال سؤال این است که چنین رویه¬ای در کارگردانی موفقیت¬آمیز بوده است؟ آیا واقعیت تلخی که در اثر مروژک در سیالان است را به مخاطب عرضه می¬کند؟ آیا می¬توان پذیرفت که تماشاگر یک کمدی سیاه بوده¬ایم؟ جواب دادن به این سؤال‌ها آن‌چنان سخت نیست.
فرض کنیم که تمام آنچه کارگردان به نمایش اضافه کرده است را حذف کنیم و همان چیزی که به شکل داستان مطرح می¬شود را به تماشا بنشینیم؛ چه تفاوتی رخ می¬دهد؟ آیا داستان آن بار فانتزیک خود را از دست می¬دهد؟ با قاطعیت می-توان گفت هیچ اتفاقی رخ نخواهد داد؛ چراکه داستان به‌قدر کافی مخلوق ذهن خیال¬پرداز یک نویسنده بوده و آنچه کارگردان در قالب دکور و لباس بدان اضافه کرده، تنها واقعیت داستان نویسنده را محو می¬کند. باید گفت افکاری در خوانش نمایشنامه مروژک غافل بوده است. او از این واقعیت که مروژک چنین نمایشنامه¬ای را در اوج فضای مخوف حکومت کمونیست¬ها به رشته نگارش درآورده، غافل بوده است. مروژک در نمایشنامه¬اش نه در لفافه حرف می¬زند و نه از داستانی تمثیلی بهره می¬برد. او آنچه در کشورش در حال رخ دادن است را در فضایی گروتسک بیان می¬کند: اینکه یک شهروند مدام در حال جاسوسی شدن است تا در صورت تخطی از اوامر حزب به زندان می افتد یا به دست جلادان دژخیم سپرده شود. مکان¬هایی چون زندان و کوره¬ نشانگان خوبی¬اند بر این نکته که مروژک به‌هیچ‌وجه قصد نقل داستانی استعاری ندارد.
وقتی چنین نمایشنامه¬ای در ایران به اجرا درمی¬¬آید به دو خوانش مواجهیم: یک آنکه کارگردان وفادار به نویسنده اثر می-خواهد بخشی از تاریخ را بازگویی کند، تاریخی که نویسنده، آن را در اثرش نمایش داده است یا آنکه قصد دارد به دنبال مابه¬ازایی در جهان خود می¬گردد. در مورد نخست که افکاری چنین نکرده است؛ او «پلیس» مروژک را از ریخت انداخته است. در حالت دوم نیز مخاطب با هیچ مابه¬ازایی مواجه نیست. برای مخاطب ایرانی کوره آدم سوزی هیچ معنایی ندارد، آن را لمس نکرده است. با آنکه می¬شد جهان این نمایشنامه خوش¬ساخت را بر فضای کنونی ایران تعمیم داد و نشانگانی دال وضعیت کنونی ایران بدان افزود. ولی در مقابل افکاری با انتخاب تصویر کیم جونگ اون و بنیامین نتانیاهو به عنوان حکام این نظام توتالیتر تصمیم می¬گیرد نوعی کاریکاتور توأم به اعتراض نسبت به این افراد خلق کند و در تلاش برای فرار روبه‌جلو برای گریز از تعمیم جهان اثر به جهان کنونی خود است. به‌قول‌معروف توپ را به زمین طرف مقابلش می¬اندازد.
نتیجه چنین رویکردی در کارگردانی آن می¬شود که با اثری مواجهیم که به‌شدت محصول لودگی بازیگرانش است. برای حفظ مخاطبش نه به آنچه در نمایش رخ می¬دهد که به رفتار کمیک سطح پایین، در حد آنچه در تئاترهای آزاد می¬توان یافت روی می¬آورد و خروجی¬اش آن است که تو به رفتار نامشروع ولی مضحک زن یک پلیس با فرمانده شوهرش می-خندی؛ نه به تلخی یک خیانت یا به حماقت¬های یک ژنرال با رفتارهای شبه جنسی می¬خندی نه به آنچه بر سر مردم تحت انقیاد حکام دیکتاتور می¬آید.
شایان افکاری هیچ‌وقت نفهمیده است که مروژک نمایشنامه¬اش را برای چه نوشته است: برای خنداندن مخاطب بورژوا یا بیان یک مسئله؟ برای افکاری گزینه نخست روی میز بوده است و نتیجه کار حضور پژمان جمشیدی در نقش یک انقلابی توبه کرده است تا مخاطب بورژوا را به سالن بکشد؛ چراکه پژمان روی بورس است و نتیجه بازی مبتدیانه و خام¬دستانه جمشیدی. گویا قرار است با چنین رویکرد منهای تأمل و تفکر، تئاتر ایران رستگار شود!!!
جناب زیورعالم عزیز
با توجه به تبحر شما در ادبیات نمایشی و نشانه شناسی مشتاقم بیش از پیش در تیوال مخاطب قلم شما قرار گیرم.
سپاس.
۲۹ فروردین ۱۳۹۴
تشکر می کنم از دوستان گرامی... امیدوارم نوشته های بنده موفق به اشاره هایی منطقی و تا حد ممکن علمی به مقوله درام داشته باشد...
۰۱ اردیبهشت ۱۳۹۴
ممنون آقای زیورعالم. مطلبتون خیلی در پیدا کردن شناخت از کاری که حالا دیگر نمی خواهم ببینم به من کمک کرد.
۰۹ اردیبهشت ۱۳۹۴
برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید
مایه‌های طنز سیاسی در نمایش کمدی «پلیس»

شایان افکاری که به تازگی نمایش«پلیس» را در تئاتر باران روی صحنه برده است، این اثر نمایشی را کمدی با مایه‌های طنز سیاسی معرفی کرد.

شایان افکاری در گفت‌وگو با خبرنگار آنا گفت: «این اثر نمایشی که اولین نمایشنامه بلند اسلاومیر مروژک محسوب می‌شود، یک گروتسک است که با برخورداری از فضای فانتزی به جهان ناکجا اشاره دارد.»

وی در تشریح علل انتخاب این متن برای اجرا تشریح کرد: « مروژک ار نویسنده‌های محبوب من است و از این نویسنده تاکنون چند متن از جمله «جشن» را روی صحنه برده‌ام. این متن را در سال 1390 به صورت محدود با همکاری گروه دانشجویی در دانشگاه شهید بهشتی اجرا کرده‌ام ولی از آنجا که این اثر نمایشی سخت ... دیدن ادامه ›› و پرهزینه بود ترجیح دادم نمایش را در زمان مناسب روی صحنه ببرم.»

این کارگردان تئاتر در اشاره به نوع اجرای نمایش «پلیس» اظهار کرد: «نمایشنامه این اثر به فضای ناکجا اشاره دارد و من برای نشان دادن این بخش، در اجرا بیشتر طراحی‌هایی را در گریم و لباس نظامیان در نظر گرفته‌ام که گویای این فضا باشد. همچنین ادبیات رفتاری افسر‌ها و نظامی‌ها و نوع احترامشان به شاه و مافوق‌ها کاملاً ابداعی بوده است. گریم نمایش بسیار اغراق‌آمیز است که در ناکجا بودن نمایش تاثیر بسزایی داشته است.»

وی در سخنانش بیان کرد: «با توجه به این‌که اجرا به هیچ جایی اشاره ندارد، طبیعتاً ایرادی نیز به آن وارد نیست. تنها اشاره‌هایی که مابه‌ازای خارجی دارد 2 تابلویی است که مخاطب با ورودش با آن روبه‌رو می‌شود که یکی عکس شاه ‌نوپااست و دیگری تصویر عموی نایب‌السلطنه که دیکتاتورهای منفوری هستند.»

کارگردان نمایش «پلیس» عنوان کرد: «فضای اجرایی نمایش با توجه به حال و هوای نمایشنامه، فانتزی است و حتی در برخی از بخش‌ها به سمت کارتون می‌رود.»

افکاری درباره اجرا در تماشاخانه تئاتر باران گفت: « این سالن به تازگی راه‌اندازی شده است و با توجه به این‌که روزانه چند اثر نمایشی در آن اجرا می‌شود، محدودیت‌هایی وجود دارد، اما از آنجا که مدیران این سالن تئاتری هستند و با مشکلات این حوزه آشنایی دارند همکاری بسیار خوبی با گروه‌های نمایشی دارند. همچنین بزرگی سالن نمایشی توانسته در راستای اجرای بهتر مفید باشد.»

وی خاطر نشان کرد: «من تجربه اجرا در سالن خصوصی را داشته‌ام و برای مثال در اجرایی هم که در فرهنگسرای نیاوران داشتم با مشکلات صوتی رو‌به‌رو بوده‌ام ولی در تماشاخانه باران تاکنون با مشکلی در حوزه صدا یا نور مواجه نشده‌ایم.»

افکاری درباره مضمون این اثر نمایشی عنوان کرد: «نمایش یک جهان ناکجایی را برای مخاطب ترسیم می‌کند که در آن اتفاقات عجیب و غریبی روی می‌دهد. آخرین زندانی سیاسی توبه می‌کند و پلیس بیکار می‌شود و ناچار می‌شود که از درون سیستمش تخلفات را پی‌گیری کند. پلیس در این اثر گروهبان را مجبور می‌کند که علیه شاه شعار دهد تا او را به زندان بیاندازد و...»

نمایش «پلیس» با نقش آفرینی خسرو احمدی، پژمان جمشیدی، مهدی میرزاییان، فروغ قجابگلی و عبدالله مستجابی تا 12 اردیبهشت ماه هر شب ساعت 20:30 روی صحنه می‌رود.
›› تا ۲ پاسخ


علی عبدالرحیم و مینا این را پاسخ داده‌اند
برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید
سلام.من دیشب نمایش رو دیدم ...
بازی ها خیلی خوب بود ، گریم ها خوب بودو مفهوم اصلی نمایش برام جالب بود. فکر می کنم طراحی لباس می تونست بهتر باشه و جا داشت که متن رو کوتاه تر کنید ...
ممنون ، خسته نباشید به همه گروه :)