در روز
از روز
تا روز
آغاز از ساعت
پایان تا ساعت
دارای سانس فعال
آنلاین
کمدی
کودک و نوجوان
مخاطبان گرامی، پیرو اعلام عزای عمومی، به آگاهی می‌رسد اجرای همه نمایشها و برنامه‌های هنری به مدت یک هفته از دوشنبه ۳۱ اردیبهشت تا پایان یکشنبه ۶ خرداد لغو شد. خریداران محترم این سانسها لطفا منتظر اطلاع‌رسانی بخش پشتیبانی تیوال از طریق پیامک باشند.
تیوال نمایش بر پهنه دریا
SB > com/org | (HTTPS) localhost : 06:19:50
امکان خرید پایان یافته
۱۹ اردیبهشت تا ۲۱ خرداد ۱۳۹۵
۲۰:۰۰
بها: ۱۵,۰۰۰ تومان

با نگاهی به نمایشنامه "برپهنه دریا" نوشته اسلاومیر مروژک
شماره هماهنگی: ۰۹۳۷۵۰۷۹۷۰۰ 


گزارش تصویری تیوال از نمایش بر پهنه دریا / عکاس: سید ضیا الدین صفویان

... دیدن همه عکس‌ها ››

گزارش تصویری تیوال از افتتاحیه نمایش بر پهنه دریا / عکاس: سید ضیا الدین صفویان

... دیدن همه عکس‌ها ››

اخبار

›› علی نصیریان : نمایش ایرانی، شیوه ای توانمند در بیان مسائل روز و نقدهای اجتماعی است

›› استاد علی نصیریان شبچراغ سنگلج را روشن می‌کند

آواها

مکان

پایین تر از میدان حسن آباد، ضلع جنوبی پارک شهر، خیابان بهشت، تماشاخانه سنگلج
تلفن:  ۵۵۶۳۰۸۷۱، ۵۵۶۲۵۴۴۴

نقشه بزرگتر و مسیریابی
«تیوال» به عنوان شبکه اجتماعی هنر و فرهنگ، همچون دیواری‌است برای هنردوستان و هنرمندان برای نوشتن و گفت‌وگو درباره زمینه‌های علاقه‌مندی مشترک، خبررسانی برنامه‌های جالب به هم‌دیگر و پیش‌نهادن دیدگاه و آثار خود. برای فعالیت در تیوال به سیستم وارد شوید

«بر پهنه دریا»، نمایشی ایرانی برای مخاطب ایرانی

#علی رحیمی
خبرگزاری تسنیم (۰۹ خرداد ۱۳۹۵ )

آنهایی که فعالیت‌های تئاتری #شهرام مسعودی را دنبال می‌کنند، بی‌شک خوب می‌دانند که دغدغه اصلی او تلاش در جهت پیوند تفکر غرب با فلسفه نمایشهای ایرانی است و سبک و سیاق فعالیتهایش در این حوزه – فارغ از اینک تا چه حد در این امر موفق بوده - بر همین ایده‌آل ... دیدن ادامه ›› استوار است.

نمایش «بر پهنه دریا» نیز از این قاعده مستثنا نیست و مسعودی سعی کرده است با نیم‌نگاهی بر نمایشنامه قابل تأمل «بر پهنه دریا» اثر میراسلاو مرژوک لهستانی و پیوند آن با نمایشهای تخت‌حوضی که یکی از جذاب‌ترین و پرمخاطب‌ترین نمایشهای کمیک ایرانی محسوب می‌شوند، یک نمایش خاص به صحنه آورد؛ نمایشی که ایرانی بودنش بیشتر از غربی بودنش به چشم می‌آید.

در حقیقت ظرف نمایش همان داستان مرژوک است، سه نفر کشتی شکسته که #بر پهنه دریا به شدت گرسنه می‌شوند و خیلی دموکرات تصمیم می‌گیرند یک نفر را به قید قرعه قربانی کنند و بخورند و ...؛ با این تفاوت که مظروف کاملاً متفاوت و به زیان دیگر «بومی» شده است و لحظه‌لحظه آن یادآور نمایشهای تخت حوضی است. به عبارتی نمایش «بر پهنه دریا» پیش از آنکه بخواهد به مخاطب تلنگری در خصوص حقیقت وجودی انسان در شرایط سخت بزند، دغدغه ایرانی کردن نمایشهای غربی دارد و به دور از انصاف است اگر بگوییم در این هدف ناموفق عمل کرده باشد.

مسعودی برای تحقق این هدف ابتدا با حفظ تم اصلی داستان، محتوا را جزءبه‌جزء تغییر داد و با ورود صحنه‌ها و دیالوگهای خاص ایرانی و زیر ذره‌بین قرار دادن مسائل سیاسی و اجتماعی روز سعی می‌کند نمایش‌نامه جدیدی به منصه ظهور درآورد. خودش در این خصوص می‌گوید: «من از داستان اصلی فقط ظرفی را گرفتم و مظروف کاملاً متفاوت است. من کاملاً نمایشنامه مرژوک را بازنویسی کردم و دگرگونی‌های زیادی در داستان اصلی ایجاد نمودم».

وی در ادامه این تفکر خلاقانه، با دگرگون‌سازی سه شخصیت اصلی داستان #مرژوک - سوسیالیسم، دموکرات و لیبرالیسم - که هیچ سنخیتی با احوال مخاطب عام ایرانی ندارند و ورود دو شخصیت دوست‌داشتنی نمایشهای تخت‌حوضی یعنی ارباب و غلام سیاه که اولی نماینده قشر مرفه و دومی نماینده قشر فقیر جامعه‌اند، در کنار جوان تحصیل‌کرده‌ای که یادآور منش‌های اپورتونیسم (فرصت‌طلب) در جامعه است و بهره‌مندی از یک دکور کاملاً ساده و به دور از هیاهو که یکی از نمادهای نمایشهای تخت‌حوضی محسوب می‌شود؛ ذهن مخاطب را درگیر یک نمایش کاملاً ایرانی با دیالوگها و شخصیتهای ایرانی می‌کند تا مخاطب فراموش می‌کند این اثر چکیده‌ای از نمایشنامه مرژوک است.

مسعودی حتی برای حفظ مخاطب و ایده آل‌هایش، در نتیجه داستان نیز دست می‌برد و سعی می‌کند چیزی را نشان دهد که مخاطب آن را بفهمد و بپذیرد. خودش در این خصوص می‌گوید: «نفس فلسفه خوردن براثر گرسنگی در آیین ما نمی‌گنجد و مخاطب ایرانی، خوردن یک انسان به خاطر گرسنگی را نمی‌پذیرد و نیاز بود که دلیلی قانع‌کننده تر و فراتر برای توجیه داستان پیدا کنیم و در حقیقت «الماس» داخل شکم غلام سیاه راهی برای برون‌رفت از این دغدغه بود».

با چنین رویکردی در نهایت شالکه داستان به نحوی شکل می‌گیرد که نه به عدالت تاریخی مرژوک صدمه وارد شود، نه فضای بی‌رحم جوامع دموکراتیک از نظرها دور بماند و نه له شدن طبقه پایین جامعه زیر لگام طبقه مرفه؛ حتی نقش و جایگاه گروههای اپورتونیسم (فرصت‌طلب) نیز به قوت خود باقی است اما آنچه به نمایش نهاده می‌شود یک تئاتر ایرانی با تمامی مؤلفه‌هایی است که مخاطب ایرانی انتظار دارد.
برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید
به آگاهی می‌رساند ساعت اجرای این نمایش در تاریخ ۱۳ خرداد ماه از ساعت ۲۰ به ۱۷ تغییر پیدا کرد.

برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید
بر پهنه دریا را دیدم. اگر بخواهیم زمان نمایش را به پنج قسمت تقسیم کنیم پخش های سوم و پنجمش کاملا مبرز و متفاوت بود. صریح تر بگویم... قسمت های که خود مسعودی حضور داشت با سطح بازی سه بازیگر دیگر به قول گزارشگران ورزشی! واقعا یک سروگردن تفاوت داشت. بازیگران نقش های سنتی اوستا و سیاه بازی نچسب و نخندانی داشتند که تک و توک صداهای خنده گوشه کنار سالن موید این سخن من است. ولی لحظاتی که خود مسعودی در صحنه حضور پیدا می کرد،‌با بازی حرفه‌ای، پرهیچان و زیرپوستی خود ولوله ای در سالن راه می انداخت. گذشته از اینها داستان نیز چندان پیرنگ و پیوستگی درست و حسابی نداشت و اتفاقا بخش های اقتباسی آن از اثر مروژک تنها بخش های داستانی آن به حساب می آمد. تکه های موزیکال که به زعم دوستان برای ادای دین به زانرهای مختلف نمایش های روحوضی گنجانده شده بود بیشتر حالت فرمالیته می نمود و در بطن داستان نگنجیده بود. در کل طی سال گذشته از این ژانر نمایش های برتر و پخته تری اجرا شد؛ مانند «غول چراغ جادو» و «کروکودیل» که به آقای داود داداشی توصیه می کنم به تماشای آنها بنشیند. راستی تا یادم نرفته پوستر کار عالی و هوشمندانه است.
کیان و شهراشوب مفتاحی این را خواندند
حسین عزیز بابت در میان گذاشتن تجربۀ تماشای دو نمایش اخیر سپاسگزارم.
۰۸ خرداد ۱۳۹۵
برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید