در روز
از روز
تا روز
آغاز از ساعت
پایان تا ساعت
دارای سانس فعال
آنلاین
کمدی
کودک و نوجوان
تیوال نمایش تملیخا
SB > com/org | (HTTPS) localhost : 15:46:08
امکان خرید پایان یافته
۰۹ تا ۲۸ دی ۱۴۰۰
۱۷:۳۰  |  ۴۰ دقیقه
بها: ۳۰,۰۰۰ تومان
+ ۹% مالیات ارزش‌افزوده
جنی به نام تملیخا به دلیل ارتکاب گناهی محکوم شده است در برزخ داستان زندگی خویش را بارها و بارها تکرار کند.

توجه: به دلیل بازسازی حریم تئاترشهر، ورودی همه سالنها، تا اطلاع بعدی از پیاده‌روی خیابان ولی‌عصر (عج) است. برای دیدن مسیر لطفا اینجا را کلیک کنید.

 

اخبار

›› آغاز فصل جدید فعالیت های اجرایی کارگاه نمایش مجموعه تئاترشهر / تماشای یک اجرای ۳۰ دقیقه ای

ویدیوها

مکان

تقاطع خیابان انقلاب و ولی‌عصر (عج)، مجموعه فرهنگی و هنری تئاترشهر
تلفن:  ۶۶۴۶۰۵۹۲-۴

نقشه بزرگتر و مسیریابی
«تیوال» به عنوان شبکه اجتماعی هنر و فرهنگ، همچون دیواری‌است برای هنردوستان و هنرمندان برای نوشتن و گفت‌وگو درباره زمینه‌های علاقه‌مندی مشترک، خبررسانی برنامه‌های جالب به هم‌دیگر و پیش‌نهادن دیدگاه و آثار خود. برای فعالیت در تیوال به سیستم وارد شوید
درباره نمایش تملیخا به کارگردانی بابک پرهام

پادافره ابدی تلمیخا

نوشته محمدحسن خدایی

مواجهه با یک واقعه تاریخی چون ظهر روز عاشورا، در نمایش‌نامه‌ای که محمدرضا آزادفر نوشته، کمابیش خلاقانه است. هیچ کدام از آن شخصیت‌های تاثیرگذار عاشورای حسینی سال 61 هجری بر صحنه حاضر نیستند و ماجرا از زبان یک موجود عجیب و غریب به نام «تملیخا» روایت می‌شود. موجودی کریه‌المنظر که ادعا می‌کند جن است و کینه‌ای ابدی از مسلمان و مسلمانی در دل دارد. چه این اسلام در رابطه با آدمیان باشد و چه در نسبت با جماعت جنیان و صد البته پادشاه آنان «زعفر ... دیدن ادامه ›› جنی» مسئله تضاد و تقابل تملیخا است با نیروهای خیر و روشنایی. او که محکوم شده سیزیف‌وار در یک تسلسل بی‌پایان مابین مردن و زنده‌شدن‌، سرگذشت خویش را برای کسانی باز‌گوید که در میان بهشت، برزخ و دوزخ به انتظار نشسته‌اند گویی از گذشته‌اش دست شسته و در پی بخشایش الهی است. علت شرارت تملیخا بی‌شک عشق نافرجام «زرفا» نسبت به او است و در ادامه این کین‌توزی حتی شدت می‌یابد آن زمان که در یک چاه عمیق به دست حضرت علی (ع) دربند شده است. تملیخا تعریف می‌کند که چگونه قبل از این به لشگر فتنه‌انگیزان پیوسته و علیه نیروهای خیر، به شرارت و دسیسه مشغول گشته است. بنابراین نمایش مبتنی است بر همان سویه‌های الهیاتی خیر و شر و تضادهای پایان‌ناپذیر روشنایی و تاریکی.
به لحاظ اجرایی، مهم‌ترین دغدغه بابک پرهام در مقام کارگردان چگونگی نمایش دادن جن بر صحنه است تا ایده‌های درونی نمایش‌نامه امکان بروز یابد. از این منظر رؤیت‌پذیر کردن امر رؤیت‌ناپذیر در طول اجرا، می‌تواند همان نقطه عزیمتی باشد که این اجرا می‌بایست از آن آغاز کند. سمن قناد در مقام بازیگر تلاش دارد نقش یک جن شرور را برای تماشاگران باورپذیر کند. شیوه بازی او ترکیبی است از تکنیک‌های مختلف بازیگری با ژست‌ها و اطوارهایی که از یک موجود ناشناخته چون جن می‌توان در ذهن تخیل کرد. سمن قناد با گریم و ماسک مخصوص، با البسه و گفتار آرکائیک، موجودی ساخته نه انسان و نه حیوان. زمان فشرده اجرا، بازی این بازیگر را ضرورت بخشیده که اغراق کند و شتابناک باشد. نکته‌ای که گاه به طراحی حرکت پر فراز و نشیب و قابل پیش‌بینی منجر شده است. گویی اجرا گرفتار اضطراری است که تنها دینامیسم بالا می‌تواند از پس آن برآید. به هر حال تملیخا هم در عینیت‌بخشی به موجود اسرارآمیزی چون جن، گاهی گرفتار کلیشه شده و گاه تماشاگران را مقهور ژست‌های اغراق‌آمیز بازیگر خود کرده است. اغراق‌هایی که با زبان آهنگین و آرکائیک نمایش‌نامه، قرار بر این دارد که تماشاگر را دچار حیرت و عجز کند.
نمایش‌های آیینی و سنتی در دوران معاصر بنابر تغییرات مادی و ذهنی جامعه، تلاش کرده شکل‌های بیانی تازه بیابد و از منظرهای نامکشوف، نقاط تاریک تاریخ را روایت کند. رویکردی که در این نمایش تا حدودی تحقق یافته است. فی‌المثل نگاه با فاصله به حادثه تاریخ‌ساز کربلا، آن هم از زبان نه چندان قابل اعتماد یک جن شرور، توانسته منظری نوین برای مواجهه ما با آن واقعه بگشاید. روایت یک جن فریب‌خورده و نادم، می‌تواند چشم‌اندازی تازه باشد در رابطه با نزدیک شدن به تراژدی کربلا. تماشاگران یک بار دیگر این امکان را می‌یابند که به قضاوت اخلاقی میان خیر و شرّ بنشینند و به داوری مبادرت ورزند. درام اسلامی با بهره‌گیری از سنت تاریخی خویش می‌تواند از یک منظر حاشیه‌ای و حتی می‌شود گفت غیرقابل اثبات و استناد، گذشته را احضار کرده و فیگورهای تاریخی را بار دیگر بر صحنه آورد. امیدی از برای رهایی و رستگاری آن هم مقابل شرارت‌ها در عالم هستی.
«نگاهی به نمایش تئاتر تملیخا»

بر خلاف ذهنیتم که از پوستر و نوشته ای درباره نفرین ابدی یک جن به خاطر گناهانش ناشی می شد، نمایشی لذت بخش بود.

> بابک پرهام، کارگردان درباره این اثر ۳۰ دقیقه ای گفت: در طراحی و کارگردانی اثر ارائه فضایی گروتسک مدنظر بوده و از روش های روایی تازه و متفاوت‌تر بهره برده است. (منبع: سایت مستقل آنلاین)
گروتسک سبکی از هنر است که با تحریف و تخریب اشکال حیوانات و شخصیت‌ها پدید می‌آید. ترکیبی است از اشکال و چهره‌های زشتی که آراسته شده باشد.
(منبع: دانستی های ادبی https://www.laklakbook.com)

> ... دیدن ادامه ›› برداشت هایی که از نمایش دارم:
۱- آغازی جالب و تاثیرگذار و پایانی پسندیده و منطقی داشت.

۲- نمایش یک بازیگر داشت و در قالب مونولوگ (تک گویی) بود. بازیگر‌ نقش جن در واگویه هایش از گذشته زندگی خود، انتخاب هایش، عشق ناکام، وسوسه و‌ نقشه ها، انتقام از انسان، چگونگی مجازات و پشیمانی به درگاه خدا سخن گفت.

۳- رنگ لباس جن به چشم می نشست و البته نور قرمز در مواردی به تاثیرگذاری فضای نمایش خیلی کمک می کرد.
طرح خط میخی روی لباس و حاشیه دامن بازیگر توجهم را جلب کرد. البته در صحبت با دستیار کارگردان موضوع روشن شد.

۴- القای درد و زجرکشیدن جن با حرکات و‌ صدای بازیگر که نتیجه اعمال و اندیشه جن در زندگیش بود، بسیار جالب بود. به نظرم حرکات منعطف بازیگر پایه جذابیت خود نمایش بود.

۵- هجوم بازیگر در یک حرکت هیجانی با زنجیرهایش به میان دو‌ تماشاچی همزمان با ادای کلمات، حرکتی عالی و‌ مهم‌ بود.

۶- نویسنده، نمایش را مونولوگ و برپایه رویدادهای تاریخی و افسانه نوشته است و‌ آنچنان سنگین نبود که خسته کننده شود.

۷- بازیگر اجرای بسیار خوبی داشت و ترکیب مناسب همه حرکات، گفتار و‌ ظرافت ها شایسته ستایش است. دو‌ یا سه بار هیجان و سرعت بیان بازیگر درک واژه ها را سخت کرد.
خوشبختانه با هر بدو بدویی بود خودمو رسوندم و امروز نمایش تملیخا رو دیدم
و بسی خوشحالم.

از دیدن بازی سمن قناد شگفت‌زده شدم؛ توانمند، مسلط، بدن آماده، بیان خوب.
جزئیات و ریزه‌کاری بازیگری سمن قناد ۳۰ دقیقه منو میخکوب کرد که لحظه‌ای رو از دست ندم.

انتخاب کارگاه نمایش برای اجرا، طراحی صحنه‌ی مینیمال، طراحی نور، لباس، گریم و طراحی صدا و حرکت بازیگر همگی متناسب با هم بودن.
تنها نکته منفی که از ابتدا تا انتهای نمایش حسش کردم، نبود موسیقی بود که به شدت جای خالیش حس میشد ... .

برای من هم دقایق آخر اجرا که ... دیدن ادامه ›› تم مذهبی داشت ناخوشایند بود و فکر می‌کنم این از حساسیت ما نسبت به دین میاد، شاید اگر به جای اسطوره‌های مذهبی از اسطوره‌ تمدن‌های باستانی در نمایشنامه استفاده می‌شد اینقدر ناخوشایند نبود و حتی دلچسب می‌شد، دیگه به هر حال اینم وضع مائه که شاید از اونور بوم افتادیم و از دین و مذهب فراریم.
خداروشکر رسیدین، از پست قبلی تون استرس داشتم هنوز :)
۲۸ دی ۱۴۰۰
محمد مجللی
آخه گفته بودین امروز هم نمی‌رسین و کاش تمدید بشه و اینا گفتم چقدر بده کاری رو اینقدر دوست داشته باشی ببینی و نشه حالا باز خداروشکر خوشتون اومد وگرنه ... :)
آره واقعا اگر نمی‌دیدم حسرتش باهام می‌موند
خیلی حسی مشتاق دیدن این نمایش بودم و از دیروز تمام فکر و ذکرم این بود به چه راه و روشی می‌تونم کارامو پیش ببرم که برسم، آخر هم ناامید شدم دیدم هیچ جوره نمیشه و این نمایش رو توی ذهنم رها کردم... انگار باید رهاش میکردم و با غم ندیدنش کنار میومدم که به دستش بیارم، خیلی عاشقانه شد...

خلاصه که آره خوب شد تونستم برسم ببینم و خوب شد که حسم درست بود
۲۹ دی ۱۴۰۰
بابک پرهام
سلام، بسیار خوشحال شدم که امکان دیدن نمایش تملیخا برای شما فراهم شد. ما تلاش کردیم تا به سمت تأتر بی‌چیز برویم و کمی هم دلبستگی من به تجربه دگما۹۵ در نمایش سبب شد تا موسیقی را از کار حذف کنیم ...
خیلی ممنون از شما و توضیحاتتون
سلامت و نیرومند باشید
۲۹ دی ۱۴۰۰
برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید