در روز
از روز
تا روز
آغاز از ساعت
پایان تا ساعت
دارای سانس فعال
آنلاین
کمدی
کودک و نوجوان
تیوال نمایش مجلس انتقام جویی هملت
SB > com/org | (HTTPS) localhost : 12:28:02
امکان خرید پایان یافته
۲۴ شهریور تا ۲۱ مهر ۱۳۹۴
۱۹:۰۰ و ۲۰:۴۵  |  ۱ ساعت و ۲۰ دقیقه
بها: ۱۵,۰۰۰ تومان

توجه: به دلیل بازسازی حریم تئاترشهر، ورودی همه سالنها، تا اطلاع بعدی از پیاده‌روی خیابان ولی‌عصر (عج) است. برای دیدن مسیر لطفا اینجا را کلیک کنید.

 

گزارش تصویری تیوال از نمایش مجلس انتقام جویی هملت (سری دوم) / عکاس: حانیه زاهد

... دیدن همه عکس‌ها ››

گزارش تصویری تیوال از نمایش مجلس انتقام جویی هملت (سری نخست) / عکاس: حانیه زاهد

... دیدن همه عکس‌ها ››

گزارش تصویری تیوال از تمرین نمایش مجلس انتقام جویی هملت / عکاس: حانیه زاهد

... دیدن همه عکس‌ها ››

اخبار

›› تغییر ساعت نمایش «مجلس انتقام جویی هملت»

آواها

مکان

تقاطع خیابان انقلاب و ولی‌عصر (عج)، مجموعه فرهنگی و هنری تئاترشهر
تلفن:  ۶۶۴۶۰۵۹۲-۴

نقشه بزرگتر و مسیریابی
«تیوال» به عنوان شبکه اجتماعی هنر و فرهنگ، همچون دیواری‌است برای هنردوستان و هنرمندان برای نوشتن و گفت‌وگو درباره زمینه‌های علاقه‌مندی مشترک، خبررسانی برنامه‌های جالب به هم‌دیگر و پیش‌نهادن دیدگاه و آثار خود. برای فعالیت در تیوال به سیستم وارد شوید
یک بررسی اجمالی از نمایش ˝مجلس انتقام جویی هملت˝

کاظم هژیر آزاد: حسین جمالی در طراحی و اجرای نمایش ˝هملت˝ شاهکار ویلیام شکسپیر؛ اشکال نمایش‌های سنتی ایرانی را با پیشنهادهای شکسپیر تلفیق کرده است.

http://www.honaronline.ir/Pages/News-62376.aspx


سرویس تئاتر هنرآنلاین: حسین جمالی کارگردان جوان در بروشور نمایش خود "مجلس انتقام جویی هملت" می‌نویسد: چهار سال است که او و یارانش ... دیدن ادامه ›› در راستای به دست آوردن ساختاری تازه در نمایش بومی زادگاه‌مان تلاش کرده است. او در طراحی و اجرای نمایش "هملت" - شاهکار "ویلیام شکسپیر" -؛ اشکال نمایش‌های سنتی ایرانی را با پیشنهادهای شکسپیر تلفیق کرده است. کوشش جمالی و گروهش در این اجرا با آنچه در بروشور ذکرشده مطابقت دارد و باید گفت که مداومت و جستجوگری این جوان و یار دیرینش "مجید رحمتی" - که پرده خوانی رمئو وژولیت او به یاد ماندنی است - به تحقق منظوریاد شده نزدیک است که به نظر نگارنده تلاشی مغتنم و تحسین برانگیزاست.



مهم نیست که با باور او که تئاتر را تقلید زندگی و شبیه سازی می داند موافقیم یانه. مهم نیست که اوبه واقع گرایی و پرداختن به جزئیات زندگی که "استانیسلاوسکی" درحوزه بازیگری پیشنهاد کرده طعنه بزند و تو با آن مخالف باشی, مهم این است که او مانند " ترپلف " بازیگر جوان و جست وجوگر نمایش "مرغ دریایی" چخوف کنجکاو یافتن اشکال نو, برپایه نمایش های موجود ایران خودمان است و با سلیقه و وسواس این راه را دنبال می کند.


درراستای همین جست و جوست که جمالی دخل و تصرف هایی در ساختار نمایش هملت کرده؛ مثلا از همان آغاز قراردادی را با تماشاگر بدین منوال منعقد می کند که بازیگران هم راوی خود باشند وهم شخصیت را بازی کنند. این تمهید, از همان ابتدا تکلیف تماشاگر را با نمایش روشن می کند که انتظار نداشته باشند بازیگران بنا به پیشنهاد استانیسلاوسکی به احساس مشابه نقش برسند و به هیجان واقع گرایانه دست یابند. این مساله زمانی بیشتر به چشم می آید که بازیگران این فاصله را با نقش حفظ و قضاوت می کنند, یکی دوبازیگر ازجمله "هوراشیو" -ارسطوخوش رزم- که می خواهد متفکروجدی بازی کند و یا "هملت" - فریدون محرابی - که می خواهد مردد و فکور و مغموم بازی کند, تلاشش در ارتباط با دیگران نقش برآب می شود و از سوی تماشاگر جدی گرفته نمی شود. زیرا همه جا این آگاهی داده می شود که من دارم نقش بازی می کنم.ای تماشاگر, با هیچ یک از شخصیت ها همذات پنداری نکن. فقط به این بی تناسبی مناسبات بخند و شاهد خونسرد باقی بمان اما به این مناسبات فکر کن.



ازجمله دخل و تصرف های جالبی که در اثر کرده – در بروشور هم آورده - این است که این نمایش را به پدرها - که با خداوند برای بوجود آوردن ما همکاری کرده اند- پیش کش می کند. این قدردانی را در متن نمایش هم عملی کرده؛ او خط سراسری نمایش را می شکند و از تماشاگر می خواهد که به حرمت پدران پسر از دست داده و پسران پدر از دست داده, برخاسته و یک دقیقه سکوت کنند! تماشاگری که تا اینجا, نمایش را دنبال کرده و خندیده است, غافلگیر شده نمی داند درخواست بازیگر را جدی بگیرد یاخیر, که "مجید رحمتی" با کاریزمایی که در منش طبیعی اش موجود است, چنان به چشمان تماشاگر زل می زند که کسی جرات ندارد حرفش را گوش نکند و تقاضای او را انجام ندهد! درست تراین است که گفته شود تماشاگربرای این تمکین می کند که آمده تا با بازیگران همکاری کند.



یا در صحنه بازی در بازی هملت، یکی از بازیگران می پرسد بازیگری که برای اجرای نمایش آمده کیست؟ و هوراشیو در پاسخ نام بازیگرنام آشنا ومهمانی را که امشب تماشاگر است می برد و باعث خنده می شود. ازاین نمونه تمهیدات فاصله گذارانه درهمه بطن نمایش از جمله پوشش بازیگران دیده می شود. مثلا کفش "گرترود"- ملکه - تا به تا و به مثابه عزا و عروسی یکی قرمز و دیگری سیاه است.



کارگردان های بزرگی نمایش هملت را به اشکال مختلف اجرا کرده اند حتی کارگردان هالیودی آنرا به فیلم روز تبدیل کرد؛ یعنی عمو و پدرهملت را سرمایه داران دوشرکت رقیب گرفت. در عالم هنر می توان افکار و احکام کهن را با نگاه و بینش تازه گفت. چرا جمالی اینکار را نکند. اگر به آثار بزرگ نویسندگان در قالب های مختلف نمایشنامه , داستان , شعر نگاه کنیم , می بینیم همگی وصف همان عواطف بشری است که به اندازه خود بشر دیرپاست. ولی بهترین این آثار, آنها یی هستند که نگرش شان به انسان و زندگی و طبیعت نو و تازه بوده است. جمالی در حوزه نو پردازی در شکل و تلفیق آن با سنن نمایش ایرانی دست به آزمون و خطا وابداع زده است. این تلاش جستجوگرانه وقابل تامل است و می بایست مورد تشویق قرار گیرد. انتظار می رود که او در تم و مافوق هدف آثار نیز به اندیشه نوی برسد. زیرا اکنون دوران به دست آوردن یافت ها و جستجوی اندیشه های نو است. تلاش این کارگردان در این راستا دیده می شود و نشان ویژه خود را هم یافته است. اما به هر روی این طراحی در شکل اجرایی برای جمالی یک آزمون است. نمی توان حکم داد که همین است و غیر از این نیست. مهر تایید و تثبیت را تماشاگربر نمایش می زند. تاببینیم. اما تلاش جمالی و یارانش قابل تحسین است.




لباس ها و عوامل و ابزار های بکار گرفته همه المانی و گاه در نوع خود حامل استعاره ای نغزاست که ذهن را به چالش می کشد.علاوه برکفشها, تشت آبی که افلیا به مثابه رود خانه ای که او در آن خود راغرق کرده است - کاسه ای از آب را روی خود می ریزد - که برگرفته از تشت آب سمبولیک به مثاله رود فرات در تعزیه کربلاست. حضور مجید رحمتی درنقش مداح و نوحه خوان از همان ابتدا به عنوان راوی و نقش باز, با صدای رسا و مهارتی در خور, هر چند یکبارکه بعد ازصحنه های غمگنانه ظاهر می شود, چاشنی ملال زدایی است که باعث درشت نمایی این بی تناسبی شده و خنده وانبساط می آورد.
در انتها،جان چند تن پامال هوس و امیال قدرت طلبانه شاه می شود. تمهید "این همانی" که کارگردان در انتهای نمایش بکار برده، برگرفته از سنت به خاک سپاری اهل قبور خودمان است. او از تابلو هایی که ما بعد از دفن مردگانمان بالای خاک می گذاریم استفاده کرده و تابلو هایی تقریبا به همان شکل با درج اسامی فوت شدگان نمایش هملت برخاک قبورفرومی کند و تصویری می سازد که بدون کلام , عاقبت قدرت طلبی را به مخاطب اندرز می دهد.



ارسطو گفت تراژدی در مخاطب " کاتارسیس" یا " تزکیه " به وجود می آورد و او پند می گیرد. ولی جمالی به مصداق این شعر امیر خسرو دهلوی می گوید اگرکسی گوشش بدهکاربود که دنیا بهتر از این می شد: دهد مرده پند و جهان بشنود ولی زنده ای کو که آن بشنود.



مجلس انتقام .... با سنت های نمایشی و شعر و موسیقی ایرانی هم الفت داشته و نسبت مستقیم دارد. جابجا از ابیات پند آموز قدیم و جدید، از مولانا تا شاملو استفاده می شود. در کنار بازیگران نامبرده ، فرزین محدث، در نقش روح پدرهملت، لطف‌الله سیفی، درنقش مارسلوس و یکی دو نقش دیگر، مسعود حجازی‌مهر، درنقش کلادیوس علی عامل هاشمی، در نقش لایرتیس و پولونیوس، مسیح کاظمی، در نقش گرترود سارا عباسپور در نقش افلیا و بهاالدین مرشدی در چند نقش و صحنه گردان در این نمایش ایفای نقش می کنند.



کلام آخر اینکه نمایش بشارت می دهد که در دنیای بل بشوی ما هرکس به جنایت خویش مشغول است. حتی تراژدی ها آنقدر تکراری است که برای همه عادی شده و به صورت مضحکه درآمده است. پس بنا بر این قاعده که خنده قوی ترین ابزار انتقاد علیه مظالم و نابرابری های اجتماعی است، حتی نمایش تراژیک هملت هم با همان مضمون فکری، می تواند یک نمایش کمدی و پندآموز باشد.
بهمن پارسی این را دوست دارد
خانم شهریاری واقعا از یک ‌سایت بسیار بسبار بی اعتبار خبر می گذارید. شما ار تبا طات چگونه. از بک صفت. بسبار داعش فیلم واقعا برازنده ان خبر می گذارید درست است که متاسفانه این ایام بجای خبر گزاری داعش گذاری. دارم یاد کسانی روز گاری روز نامه وزین چون خرداد. مشارکت بخیر. و افسوس و گریه بر اوضاع بسف بار رسانه البته مر حوم رسانه . با ان مدیر بسبار بی کفایتش. همین .
۲۶ مهر ۱۳۹۴
برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید
حضور خانم هافمن استاد علوم بازیگری از کشور آلمان.بازیگر و کارگردان میهمان ما بودند<


خانم هافمن که متخصص در بداهه پردازی هستند و با همین موضوع کارگاهی رو در مجموعه تئاتر شهر شروع کردند، بسیار زیبا درباره ی عناصر تصویر ساز و همینطور تکنیک های روایت در نمایش مجلس انتقام جویی نظراتی رو ارایه دادند که بسیار برای خود من جالب بود .چقدر خوب نمایش های شرقی رو درک می کنند.حال آنکه در سرزمین خودمون کمتر می بینیم کسانی رو که نسبت به این شیوه ها بینش کافی داشته باشند.


حسین جمالی - نویسنده و کارگردان مجلس انتقام جویی هملت
Positron این را خواند
برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید
نشست نقد و بررسی نمایش «مجلس انتقام جویی هملت» برگزار شد
بانی فیلم آنلاین: نشست نقد و بررسی نمایش«مجلس انتقام جویی هملت» دوشنبه سیزدهم مهرماه در سالن سایه تئاتر شهر برگزار شد.http://www.banifilm.ir/Modules/News/NewsDetail.aspx?Ser_Id=8&News_Id=73175


در این جلسه که توسط کانون ملی منتقدان تئاتر و با همکاری مرکز هنر های نمایشی برگزار شد،جواد روشن از اعضای کانون ملی منتقدان تئاتر ضمن اشاره به عنصر سرگرمی در تئاتر گفت:نمایش باید تماشاگر را سرگرم کند تا از آن لذت ببرد.همان کاری که نمایش مجلس انتقام جویی هملت انجام داد.لذت بردن ممکن است با گریه یا شادی همراه باشد.این موضوع مهم نیست مهم این است که در انتهای نمایش حس خوبی به تماشاگر ... دیدن ادامه ›› دست بدهد.


وی در ادامه به سیر کاری حسین جمالی نویسنده و کارگردان نمایش اشاره کرد و افزود:این نمایش در ادامه آثار قبلی نویسنده و کارگردان قابل بررسی است.نمایش نتیجه و حاصل تجربیات قبلی گروه است.در این مسیر شیوه های نمایش ایرانی با آثار کلاسیک دنیا پیوند می خورد و شکل جدیدی از آن در صحنه قابل مشاهده است.این نمایش نسبت به آثار قبلی نویسنده و کارگردان پخته تر و حرفه ای تر به حساب می آید و البته این پختگی ساده به دست نیامده است. عضو کانون ملی منتقدان تئاتر در بخش دیگری از سخنان خود به روند اقتباس از نمایش شکسپیر در اثر اشاره کرد و گفت:اقتباس در بخش اجرا بیشتر از متن قابل تشخیص است چرا که هملت نمایشنامه معروفی است و اکثر تماشاگران آن را خوانده اند و یا به شکل های مختلف از رسانه ها آن را تماشاکرده و با محتوا و داستان آن آشنایی دارند.حتی اگر نمایشنامه را نخوانده باشیم هم باز می توانیم فاصله اثر شکسپیر تا اجرا را به درستی درک کنیم و نیازی به مراجعه به متن اصلی نداریم.



روشن در ادامه به تجزیه و تحلیل اجرا پرداخت و افزود:نمایش در بخش اجرا از دو شیوه نمایش ایرانی که معرکه گیری و شبیه خوانی است بیشترین استفاده را می کند.نمایش با نقالی آغاز می شود که در آن موضوع و مسئله نمایش در قالب نقالی بیان می شود.شخصیت ها نمایش را توضیح می دهند که برگرفته از شیوه نمایش های ایرانی است.در این شیوه و همچنین در معرکه گیری فاصله بین شخصیت های نمایشی و اجرا موضوعی است که باید مد نظر قرار گیرد.در نمایش این موضوع به خوبی انجام می شود. وی در ادامه به عدم تناسب پاره ای لحظات اشاره کرد و توضیح داد:در برخی مواقع عدم تناسب بین صحنه های نمایش وجود دارد که معلوم نیست به عمد اتفاق افتاده است یا نه؟در بخش های تراژیک ایجاد فضایی کمدی برای چه منظوری به کار رفته است؟آیا خنده جزیی از ایده های پیشنهادی نمایش برای تلطیف فضای نمایش است؟



منتقد جلسه همچنین گفت:از شروع نمایش با مدل پیشنهادی نمایش که همان استفاده از مشارکت هر چه بیشتر تماشاگران است مواجه می شویم و به این نکته می رسیم که قرار است مخاطب همراه و همگام اثر باشد.در تمام طول اجرا،نمایش بر این اصل پافشاری می کند و تماشاگر را در بخش های مختنلف از جمله آواز خواندن و یا ایستادن برای ادای احترام به درگذشتگان به مشارکت دعوت می کند.
در نوع دیالوگ نویسی هم نمایش پیوند مناسبی بین شیوه اجرایی و گفتار شخصیت ها برقرار می کند.البته قرار نیست در نمایش تنها یک شکل اجرایی اتفاق بیفتد بلکه اشکال مختلف مد نظر نویسنده و کارگردان است.



روشن در انتهای سخنان خود به لباس بازیگران به عنوان یکی از مظاهر اجرا اشاره کرد وافزود:استفاده از المان های ساده و در عین حال گویا تماشاگر را به این باور می رساند که هملت اثری است که تنها در دوران گذشته نمی تواند اتفاق بیفتد، بلکه امروز و حتی در آینده هم ماجرای نمایش می تواند رخ دهد.این موضوع به صراحت در نمایش عنوان می شود.


در ادامه جلسه حسین جمالی نویسنده و کارگردان نمایش گفت:نمایشنامه پنج پرده ای شکسپیر در اینجا به 25 موقعیت تقسیم شده است که در هر کدام از آنها موضوعی به فراخور ایده های نمایش مطرح می شود.یکی از مهم ترین مسائل در تئاتر وجود عنصر سرگرمی است که متاسفانه در دنیای امروز نمایش کمتر مورد توجه قرار می گیرد.برشت اعتقاد دارد که عنصر سرگرمی در تئاتر یکی از موضوعات مهم و اساسی است که نباید مورد غفلت قرار گیرد.اجرای نمایش علاوه بر اینکه باید سرگرم کننده باشد،می بایست دارای عمق و ریشه لازم جهت کنکاش مسائل مهم زندگی هم باشد. کارگردان نمایش در ادامه به طنز در نمایش اشاره کرد و افزود:طنز در نمایش به وسیله عدم جا گیری درست موقعیت ها در محل های مناسب خود بوجود آمده است.به این معنا که چون افراد و موقعیت ها در محل های خود قرار ندارند،حس کمدی بوجود می آید.روش من برای ایجاد طنز این بود وگرنه می شد به شکل های دیگر هم طنز تولید کرد.کنار هم قرار گرفتن کمدی و تراژدی در نمایش برای ایجاد تضاد است تا طنزی که مد نظر است را بهتر و موثر تر نشان بدهیم.



حسین جمالی در بخش دیگری از سخنان خود به ایجاد مشارکت در نمایش اشاره کرد و گفت:در تمام نمایش های مردمی دنیا از قبیل کمدی دل آرته و سیاه بازی،مسئله مهم بوجود آوردن مشارکت تماشاگر در صحنه نمایش است.این کار به منظور تاثیر گذاری بیشتر بر روی مخاطب انجام می شود.در این مدل واکنش مخاطب بر روی بازیگران تاثیر می گذارد و اندازه طنز را تعیین می کند.



وی سپس به عناصر اجرایی اشاره کرد و افزود:در این نوع از اجرا قانون صددرصدی وجود ندارد البته این به معنای بی قانونی هم نیست.چگونه می شود بازیگرانی را برای نمایش ایرانی تربیت کرد؟بازیگران باید بتوانند سبک ها و روش های مختلف را تجربه کنند تا در کار خود به پختگی برسند.هیچ کدام از شخصیت ها در نمایش حذف نشدند بلکه هر کدام نقش خود را بازی و روایت می کنند.
برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید