در روز
از روز
تا روز
آغاز از ساعت
پایان تا ساعت
دارای سانس فعال
آنلاین
کمدی
کودک و نوجوان
تیوال مریم نظری | دیوار
SB > com/org | (HTTPS) localhost : 07:47:08
«تیوال» به عنوان شبکه اجتماعی هنر و فرهنگ، همچون دیواری‌است برای هنردوستان و هنرمندان برای نوشتن و گفت‌وگو درباره زمینه‌های علاقه‌مندی مشترک، خبررسانی برنامه‌های جالب به هم‌دیگر و پیش‌نهادن دیدگاه و آثار خود. برای فعالیت در تیوال به سیستم وارد شوید
طی چندسالی که مخاطب جدی تئاتر شده‌ام، معدود نمایش‌هایی را دیده‌ام که مخاطبانش پیش از پایان اجرا سالن را ترک کنند، متاسفانه در شبی که فرشته تاریخ را به تماشا نشستم چندین مورد را شاهد بودم. شخصا نیز اگر در جای بهتری از سالن نشسته بودم که بدون ایجاد مزاحمت برای علاقمندان کار امکان خروج فراهم بود؛ لحظه‌ایی در رفتن تردید نمی‌کردم. علی رغم تفاوت سلایق بین افراد برای من قابل پذیرش نیست که یک اثر خوب، تماشاچی را از سالن فراری بدهد. به طور مثال دوستی دارم که از دنیای کمدی بیزار است، اگر از همین دوست بخواهید که یک شاهکار سینمایی را به شما معرفی کند بدون شک از «زندگی زیباست» روبرتو بنینی نام خواهد برد یا کمدی‌پرست سابقی را می‌شناسم که نه برای ژست روشنفکرانه، بلکه به عنوان فیلمی که واقعا او را دچار تحول کرده و با یک سبک سینمایی جدید آشنا کرده در پاسخ به بهترین فیلم از «پیانیست» نام خواهد برد.
با علم به اینکه آثار فوق در ردۀ شاهکارهای جهانی قرار دارند، من در استفاده از لفظ خوب برای اثری که نتوانسته با تعدادی از مخاطبینش ارتباط برقرار کند، محتاط‌تر عمل می‌کنم. وقتی یک اثری مانند تئاتر برای مخاطب عام اما علاقمند به کالاهای فرهنکی تهیه می‌شود، بدیهی است که یک گام اساسی، شناخت رفتار تماشاگر به منظور درک و رفع دلایل عدم استقبال او است. ناتوانی در برقراری تعامل دوسویه با تمام مخاطبان و همراه کردن آن‌ها مسلما از دلایل شکست‌خورده نامیدن یک اثر هنری به شمار می‌رود. تماشاگری که ارزشمندترین دارایی خود یعنی منابع مالی و وقتش را در اختیار تیم اجرا می‌گذارد، عملا خود را به آن‌ها سپرده تا با یک تجربۀ خوب، سالن را ترک کند.
از نظر محتوا نمایش ترکیبی از سیر روایی کاملا قابل پیش‌بینی، بیان پریشان‌گونۀ ایده‌های ذهنی نویسنده، تلاش شعاری و کاملا مستقیم در بیان فلسفی مسیر زندگی و مرگ و معرفی فیلسوف( والتر بنیامین) و فاقد نقطۀ اوج (آنگونه که والتر در معرفی حقیقت گفته که در یک لحظه از جایی که در آن غرق شده یا با قیل ... دیدن ادامه ›› و قال یا با موزیک یا با فریاد ناگهان بدرخشد و به درآید) بود!
از سوی دیگر این اثر کشش سه ساعت تماشا از روی صندلی غیرارگونومیک سالن را مطلقا نداشت. این در حالی بود که بسیاری صحنه‌ها بدون دست خوردن پیکرۀ اصلی قابل حذف بودند؛ به عنوان مثال در یک ساعت پایانی می‌توان به بازی شطرنج با عروسک غول‌پیکر ، تکرار چندبارۀ ناتوانی دوست فیلسوف (برشت) در بیان صحنۀ مرگ والتر و سقراط (در حضور مرتبۀ اول آقای بهبودی روی صحنه متوجه آن شدیم)، استفاده از وقفه‌‌های متعدد (دو ساعت و نیم بعد از آغاز اجرای یک تئاتر فلسفی اصلا به جا نبود و برای مخاطب باهوش امروزی نباید گفته شود که این‌ها از جنس وقفه‌ است زیراکه پیشتر به آن اشاره شده بود)، کش دادن فرایند مرگ فیلسوف و ادامه یافتن دیالوگ‌های وی از زیر پارچۀ سیاه برای من این حس را به دنبال داشت که کارگردان در انتخاب نقطۀ پایانی مدام دچار تردید شده است.
به علاوه وقتی خود بازیگران به 25 دقیقه ماندن تا پایان اجرا اشاره می کنند انگار خودشان نیز حس نارضایتی گروهی از مخاطبین اثر را دریافت کرده‌اند و درخواست صبر و وعدۀ پایان یافتن کار را طرح می‌کنند.
بدیهی است که اگر نمایش برای مخاطب خاص تهیه شده بایستی در توضیحات نمایش و تبلیغات آن، اشارۀ روشنی به این نکته می‌شد.
امیر احمدپور و سارا رسولی این را پاسخ داده‌اند
هم‌عقیده نیستیم... :)
ترک سالن توسط تماشاچیان همواره صریح‌ترین شکل اعتراض تماشاچی به بی‌توجهی دست‌اندرکاران اثر نسبت به وقت، پول و انتظاراتشان بوده است. هنر این است که بتوانید برای تمام مخاطبان دستاوردی داشته باشید. با آن جمله‌ی تهیه شدن نمایش برای مخاطب خاص موافق نیستم چون مطمئنم که کارگردان آن را برای تمام تماشاچیان تهیه کرده بود بنابراین طرفداران هم بایستی بپذیرند که تئاتر در جلب تمام مخاطبانش ناتوان بود؛ همانگونه که طرفنداران(!) پذیرفته‌اند باب سلیقه‌ی عده‌ای بوده است.
۰۴ مرداد ۱۳۹۸
کلیت قضیه برای من شکست اثر در بخشی از هدفش بوده و بله تعریف‌ها و انتظارات از هنر متفاوته
برای ادمی مثل من یک اثر هنری خوب که بین یک تا سه ساعت زمان افراد رو در اختیار داشته بایستی بتونه در ظرف هرکس اموخته‌ایی یا حس خواستنی‌ای قرار بده و نه میخکوب که لااقل مجابشون کنه بهش اعتماد کنن که ارزشمنده. تئاترهای زیادی دیدیم که به شدت بد بودن اما مخاطب تا آخرین ثانیه حاضر به ترک سالن نشده و امیدوار مونده!
وقتی اشاره‌ایی به مخاطب خاص نشده پس برای تمام تماشاچیان و علاقمندان تئاتر تهیه شده بوده و این یک شکست بوده لااقل در مورد گروهی از مخاطبین نتیجتا آنچه گفته شد کاملا ربط داره :)
۰۴ مرداد ۱۳۹۸
برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید
سلام.
اینقدر این نمایش بد بود که حتی نمیتونیم راجع بهش حرف بزنیم!!! I :
چقدر استفاده زیبایی کردید از نام نمایش
۱۸ شهریور ۱۳۹۶
تو شب اجرای ما، یه نفر از عقبای سالن، فندکشو برای بازیگرها پرت کرد!! شاید در حالت عادی می‌گفتم؛ چه رفتار زشتی اما فضایی که این نمایش رقم زده بود؛ این رفتار رو هم میطلبید!! :|
۱۹ شهریور ۱۳۹۶
کاملا موافقم
۲۵ شهریور ۱۳۹۶
برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید