دکتر اکبر عالمی:
اجرای نمایش "آی" کمک به وحدت ملی است
نمایش "آی" به لحاظ کارگردانی از ویژگیهای ارزشمندی برخوردار است. میزانسن، هدایت یکایک بازیگران و طراحی صحنه در عین سادگی، سرشار از معنا بود.
نمایش "آی" به لحاظ محتوا و ساختار؛ نمایش جالبی است و از تماشایش بسیار لذت بردم.
دکتر اکبر عالمی؛ منتقد و استاد دانشگاه؛ که به تازگی به تماشای نمایش "آی" به کارگردانی عبدالرضا شیبانی در حوزه هنری نشسته است، به خبرنگار صحنه گفت: نمایش "آی" به لحاظ کارگردانی از ویژگیهای ارزشمندی برخوردار است. میزانسن، هدایت یکایک بازیگران و طراحی صحنه در عین سادگی،
... دیدن ادامه ››
سرشار از معنا بود.
وی ادامه داد: بازیگران این نمایش، بسیار توانمند ظاهر شدند و کارگردانی نیز به اعتقاد من درخشان بود؛ و چرا میگویم درخشان؟ چون در 50 سال اخیر به تئاتر به عنوان عالیترین هنرها، توجه کافی نشده و تئاتر در سالنهای کوچک و بزرگ با بضاعت مالی ناچیز و گاه بدون یک پول سیاه، ادامهی حیات داده است. بنابراین در چنین شرایطی اجرای نمایشی چون "آی" با این شرایط، تحسین برانگیز است.
این منتقد آثار دراماتیک خاطرنشان کرد: "آی" با آنکه نمایشی شبه دانشجویی است اما تمام مختصات یک اثر حرفهای را داراست و به لحاظ موضوع نیز در راستای کمک به وحدت ملی قدم برداشته است.
وی اضافه کرد: در کشور پهناور ایران، از آذربایجان عزیز تا چابهار خونگرم، خرده فرهنگهای بسیاری وجود دارد که هویت ایران گرانقدر را شکل میدهند. هر گاه به هر دلیل و بهانه، ادای احترامی به یکی از فرهنگها داشته باشیم که گاه حیاتی هشتهزار ساله داشتهاند، به وحدت ملی ایران عزیز و یکپارچهی خود کمک کردهایم. یادمان باشد ما هفتاد و هفت میلیون ایرانی، آستینهایمان به هم سنجاق شده و با همهی تفاوتهای فرهنگی و گویشی، بوی تن یکدیگر را میدهیم. نمایش "آی" نیز مربوط به فرهنگ ترکمن است که تماشای آن مرا به 45 سال قبل به یاد نمایشیهایی از نادر ابراهیمی و بهرام بیضایی- از نظر موضوع و اجراء- انداخت.
این استاد دانشگاه، سادگی اجرایی نمایش "آی" را ویژگی مهم آن دانست و خاطرنشان کرد: نقاشیهای سهراب سپهری به دلیل سادگیاش ماندگار و ارزشمند شده است و برای آنکه یک هنرمند به این درجه از توانایی برسد لازم است تجربه و دانش کافی داشته باشد. در نمایش "آی" نیز زبان، میزانسن، دکور، لباس و عناصر صحنه در عین سادگی در کنارهم، اثری استثنایی را پدید آورده است. چه بسا در روزگاری که دورهی دکورهای پر زرق و برق گذشته و در عصری که عصر شتاب نام دارد، "آی" از مولفههای هنر مینیمال و تئاتر استایلایز(استیلیزه) به درستی استفاده کرده است.
عالمی در ادامه با انتقاد از عدم تبلیغات موثر برای اجراهای تئاتر، تصریح کرد: برای نمایش "آی" نیز مانند نمایشهای دیگر اطلاع رسانی درست و خوبی انجام نشده است. معتقدم رسانهای مثل تلویزیون وظیفه دارد در قبال ترویج تئاتر، اطلاع رسانیهای بیشتر و البته رایگان داشته باشد. نمیدانم چرا مسئولین سیما فکر میکنند اگر دربارهی تئاتر در تلویزیون حرف بزنند، گویی کار تبلیغاتی کردهاند. به راستی چه اشکالی دارد حتی اگر برای ترویج تئاتر که همان ترویج خردورزی است تبلیغ کنند؟
دکتر اکبر عالمی در پایان گفت: میخواهم در پایان، به حوزه هنری و به تمام کسانی که برای اجرای این نمایش، گوشهای از کار را گرفتهاند تبریک بگویم.
گفتنی است نمایش "آی" نوشتهی سیدمحمد مساوات و با کارگردانی عبدالرضا شیبانى تا پایان دی ماه در تماشاخانهی ماه حوزه هنری میزبان علاقهمندان خواهد بود.
خاطرنشان میشود تماشاخانهی "ماه" در ساختمان مرکزی حوزه هنری به نشانی خیابان سمیه، نبش خیابان حافظ واقع است.
منبع:سایت صحنه