.
روزنامه هنرمند|۲۲تیر۱۴۰۱
نمایش درهم تنیدگی
ارغوان دهقان
"درهم تنیدگی" تلنگری است به تمام کسانی که با دردهای پنهان خود زندگی میکنند و بار سنگین رنجهای خود را همیشه روی دوش خود حمل میکنند. بی آنکه یکبار درصدد رفع و حل ماجرا
... دیدن ادامه ››
برآیند.
نمایش در همان ابتدا ضربه خود را به تماشاگر می زند، با جمله ی : " روایت های این نمایش واقعی است" و همین یک جمله به تنهایی کافی است که تلنگر اولیه را به تماشاگر وارد کند.
در ابتدای نمایش دو بازیگر پشت پرده توری ایستاده اند و هر کدام جداگانه از ضعف های خود که ترس و خشم است، صحبت میکنند. پرده ای حائل میان آنها و ما. پرده ای که میان تک تکِ ما و آدمهای اطرافمان وجود دارد تا خود را پشت آن پنهان کرده، تا کسی از مصائب و رنج های درونی ما باخبر نشود.
احسان پرده توری سفید را از میان برمیدارد تا اینبار بی واسطه با خودش و ترسش روبرو شود و به ما نیز یادآور میشود که بی پرده و عریان خود را در چنین موقعیتی ببینیم. نمایش همچنان که پیش میرود، شما متوجه می شوید که صرفاً برای دیدن یک نمایش سرگرم کننده نیامده اید، چون دو روایتی که در نمایش بازگو میشود، داستانهایی واقعی هستند، و زن و شوهر تصمیم گرفته اند که برای روبرو شدن با ترس و خشم خود، آن را برای یگدیگر و سپس برای دیگران روایت کنند، بلکه راه حل رهایی از آن، همین امر باشد.
"درهم تنیدگی" نمایشی تاثیرگذار است، به آن دلیل که واقعی است و موضوعی روانشناسی و یا روانکاوی دارد. و رنجی را بیان میکند که اکثریت جامعه کم و بیش خود را با آن درگیر میبینند. ما را مقابل یکی از بزرگترین ترسهایمان که " از دست دادن" است قرار می دهد. و بی شک بسیاری از تماشاگران، آن زمان که بازیگران درد خود را بیان می کنند، بی آنکه متوجه باشند این فقط یک نمایش است، خود را در آن موقعیت می بینند. و همین موضوع، فضای حاکم بر نمایش و تماشاگران را دراماتیک تر میکند. و تاثیر نمایش را حتی تا ساعاتی پس از ترک سالن، برای مخاطب به همراه دارد.
دکتر جفری ای.یانگ و ژانت کلوسکو دو روانشناس امریکایی در کتاب "زندگی خود را دوباره بیافرینید" برای رهایی از "تله" های زندگی هر شخص ( مانند تله ترس، ترد شدن، خشم و...) رویکرد جدیدی ارائه داده اند که بخش اولیه درمان را همین شناخت "تله" ای که در آن گرفتاریم و سپس رویارویی با آن، بیان کرده اند. احسان و خاطره نیز برای رهایی از تله هایی که در آن گرفتارند، تصمیم به بیان علنی آن گرفته اند، و بی آنکه بدانند خیل عظیمی از تماشاگران را نیز در این رویارویی با خود همراه کرده اند. و آنها را ناخواسته مجبور به واکاوی خود کرده اند.
نمایش کاملا رئال اجرا میشود و همین امر مخاطب را آسان تر، با خود همراه و درگیر داستان میکند. طراحی صحنه کاملا ساده و تقریبا خالی است، و به جز قبری نمادین ( که تمام اتفاقات حول محور آن قرار گرفته) چیز دیگری در صحنه نمایش وجود ندارد، چرا که کارگردان میخواهد فضایی را به نمایش بگذارد که تداعی کننده فضای ذهن تاریک و سیاه بازیگر است. همین امر (خالی بودن صحنه) این اجازه را به مخاطب میدهد که به درون خود رجوع کند و با توجه به تخیل خود، و موقعیتهای واقعی خود، آنجا را تجسم کند. شاید که تعبیر تیتر "درهم تنیدگی" نیز همین امر در هم تنیده شدنِ داستان های واقعی مخاطب با داستان بازیگران بود.
نمایش "درهم تنیدگی" به کارگردانی احسان گودرزی و با بازی خاطره حکیمی و احسان گودرزی هر شب ساعت ۱۹:۳۰ در تماشاخانه شهرزاد به روی صحنه است.