یادداشت خانم ارغوان دهقان
خبرنگار و روزنامه نگار
چاپ شده در روزنامه هنرمند - شماره 1730 - مورخ 1401/04/08
«یک آنارشی محض در پس زمینه آنچه که ما نمیبینم»
نمایش "جنون محض"
"جنون محض" نمایش یک آنارشی محض است در پس زمینه آنچه که ما هیچوقت نمیبینم. به ظاهر به تماشای یک اجرای ابزورد نشسته اید، با بازی
... دیدن ادامه ››
ها و بیان های اغراق آمیز اما با کارگردانی دقیق و خوش ریتم. گرچه آنچه در پایان میبینید چیزی فرای یک اجرای ساده تئاتر است.
میزانسن ها باید سر ضرب و دومینو وار پشت سر هم دقیق و بدون مکث پیش برود وگرنه کل کار دستخوش بی نظمی خواهد شد. و کارگردان کاملا هوشمندانه این فاجعه را در پرده دوم به تصویر میکشد که اگر این ورود و خروج ها سر ضرب و به موقع اتفاق نیفتد چه هرج و مرجی روی صحنه رخ می دهد.
اما ماجرا این نیست، داستان اصلی نمایش که در پرده دوم شاهد آن هستیم برای نشان دادن پشت صحنه ماجرا، سختیها ، زحمتهای دیده نشده ی یک اجرای تئاتر است که به ما تماشاگران نشان میدهد وقتی به تماشای یک اجرا بی نقص نشسته ایم ، در واقع در پشت صحنه آن چه می گذرد .
"جنون محض" یک کمدی است که ما را می خنداند ، اما شاید کمتر درک کافی از نمایش و اجرا را داشته باشیم و قطع به یقین دست اندرکاران تئاتری این هرج و مرج، سختی ها و مرارات های نشان داده شده در نمایش را به وضوح درک می کنند.
همین موارد سطحی که به چشم تماشاگر نمی آید ولی جزئی از دغدغه های اصلی یک کارگردان ، دستیار کارگردان و همینطور منشی صحنه است ، همین ساکت بودن ها در پشت صحنه ( هیس هیس کردن مدوام عوامل اجرا) همین دیده نشدن ناگهانی از پشت صحنه و قایم شدن ها ، گم کردن صفحه نمایش ، فراموش کردن دیالوگها ، جابجایی میزانسن ها و ورود به صحنه ها و و و ..... تمام این موارد کوچک که به چشم نمی آید اجرای یک نمایش 110 دقیقه ای را، جدای سایر دغدغه های مرسوم اجرای تئاتر، برای عوامل آن بسیار پیچیده تر و حساس تر می کند.
"جنون محض" می خواهد به ما نشان دهد؛ شما یکساعت از یک اجرای کمیک را به تماشا نشسته اید ولی در پشت صحنه این یکساعت ، 4 ماه تلاش بی وقفه وجود دارد که هر کدام از بازیگران علیرغم تمام مشکلات زندگی و خانوادگی ای که با آن دست و پنجه نرم میکردند مجبور به ادامه راه هستند و نباید این اختلافات و ناراحتی ها و مشکلات خود را روی صحنه بیاوردند. و تماشاچی فقط آمده است بخندد یا لذت ببرد، پس بازیگر مجبور به پنهان کردن تمام دردها و استرس های خود روی صحنه است.
در ادامه توضیح نمایش باید گفت ، تماشاگرانی که در پرده اول منتظر اتفاق خارق العاده ای در اجرا هستند، و حتی منتظر اتفاق خنده داری که کمی بخندند، با کمی صبر و تامل در پرده دوم متوجه می شوند که پرده اول، پیش زمینه و پیش درآمدی است برای توضیح پرده دوم.
که منِ تماشاگری که در پرده اول از همه اتفاقات پیش پا افتاده یک تمرین تئاتر خسته شده ام، با دیدن پرده دوم متوجه تک تک این اتفاقات و روند صحنه قبل شوم.
علیرضا کوشک جلالی "جنون محض" را بر پایه متنی قوی از مایکل فرین با کارگردانی هوشمندانه و چیدمان میزانسن¬های سر ضرب و پیچیده، با بازی¬هایی درخور ستایش، و طراحی صحنه فوق اللعاده، اجرایی قابل تحسین به روی صحنه برده است و مخاطب را تا پایان نمایش با خود همراه می سازد.
در پایان باید گفت، همانطور که در دیالوگ نهایی اجرا به آن اشاره می شود؛ «جنون محض نشان دادن جنون تمامی کسانی است که عاشق بازیگری و خصوصا بازیگری تئاتر هستند. تنها عشق می تواند کسی را متحمل چنین سختی هایی کند و تنها عشق است که انسان را به جنون می کشد.»
"جنون محض" به کارگردانی علیرضا کوشک جلالی و با بازی الهام پاوه نژاد، امین میری، سام کبودوند، صدف اسپهبدی، الهه فرازمند، میثاق زارع، دیبا زاهدی، علی پویا قاسمی، علی ابدالی و مجید امیدی است که هر شب ساعت 20 در تمشاخانه اهورا به روی صحنه است.