در روز
از روز
تا روز
آغاز از ساعت
پایان تا ساعت
دارای سانس فعال
آنلاین
کمدی
کودک و نوجوان
تیوال ابرشیر | درباره نمایش انجمن بانوان مستقل
SB > com/org | (HTTPS) localhost : 10:21:56
«تیوال» به عنوان شبکه اجتماعی هنر و فرهنگ، همچون دیواری‌است برای هنردوستان و هنرمندان برای نوشتن و گفت‌وگو درباره زمینه‌های علاقه‌مندی مشترک، خبررسانی برنامه‌های جالب به هم‌دیگر و پیش‌نهادن دیدگاه و آثار خود. برای فعالیت در تیوال به سیستم وارد شوید
یکی از مهمترین ارکان هر نمایش به خصوص با موضوع مسایل اجتماعی، قصد و موضع گیری سازندگانش در پرداخت آن موضوعات است. نمایش "انجمن بانوان مستقل" به گفته کارگردانش به نقد اجتماعی می پردازد و نگاهی به موضوع فمنیسم دارد.
در مواجه با اثر متوجه می شویم سازندگانش با انگاره های مردساخته به فعالیت های زنان در عرصه اجتماعی نگاه کرده اند. این موضع گیری متاسفانه واجد هدف تخریب، یکسره انگاری، دفرومه سازی این حرکت های مهم و تاثیرگذار اجتماعی می باشد.
**
مهرداد خامنه ای کارگردان آلترناتیو و خوشفکرعرصه تاتر و سرپرست گروه اگزیت که با ایده تئاتر چندزبانه و فراملیتی، فعالیت خود را در کشور نروژ آغاز کرده است، یادداشتی روشنگرانه نوشته اند بر مطلبی تحت عنوان "آینده داران آینده ساز" که به عنوان نقدی بر نمایش" انجمن بانوان مستقل" در سایت اینترنتی تئاتر فستیوال منتشر شده است.
بخش هایی از متن ارزشمند کارگردان گرانقدر عرصه تئاتر را درباره نمایش بخوانیم:

"نمایش چه مى گوید؟ “حرف زدن مردان به جاى زنان”؟ انجمنى که بیشتر به مافیا شباهت دارد تا جمعى که در جهت منافع بانوان قدم برمى دارد؟ ... دیدن ادامه ›› بوق و کرناى توخالى و صرفا تبلیغاتى این مجامع؟نقد فمینیسم؟ شاید همه اینها. اما با چه هدفى ؟ در اجتماعى که اصولا دیالوگ و دستور زبان گفتارى درباره این موضوع وجود ندارد این مونولوگ نمایشى هدف دار ابزارى جز واسطه سرکوبگرایانه مردان نیش خورده براى نقد یک طرفه و حتى “ناآگاهانه” از یک موضوع مبرم اجتماعى نیست. عدم وجود حساسیت کافى نسبت به صحت واقعیات اجتماعى و تاریخى که مبناى کار قرار گرفته طبعا براى هنرمند در مقام تحلیلگر اجتماعى نکته مثبتى نیست و بیننده مى بایست از او طلب مسئولیت کند. پرداختن به هنر صرف به دور از این حس مسئولیت کوفتن به طبلى توخالى است و آینده دار بودن این نسل جوان را شدیدا زیر سئوال مى برد. نویسنده جوان این نمایش مى بایست از خود بپرسد که به دور از کلیشه هاى اکثرا غلط و با پیش فرض موهوم، جنبش زنان چه هدفى در این اجتماع داشته و چه آینده اى را براى فرزندان نسل پیش روى خود مى بیند؟اگر انجمن های مستقل بانوان (انجمن مخدرات وطن، انجمن آزادی زنان، جمعیت پیک سعادت نسوان، جمعیت نسوان وطن خواه، انجمن بیداری زنان، مجمع انقلاب زنان،…) از مشروطه به این طرف در این کشور نبود، وضعیت استقلال و تشکل آنها برای رسیدن به خواستهای اولیه انسانی خود: «تمامیتِ بدنی و خودمختاری، حقِ رأی، حقِ کار، حقِ دستمزدِ برابر به‌خاطرِ کارِ برابر، حقِ مالکیت، حقِ تحصیل، حقِ شرکت در ارتش، حقِ مشارکت در قراردادهای قانونی و در نهایت؛ حقِ سرپرستیِ فرزندان، حقِ ازدواجِ آزادانه و آزادیِ مذهبی»۱در کجای جامعه امروز ما قرار داشت؟ و چرا این انجمن های مستقل ازسرکوب رضاشاهی گرفته تا حتی نسل جوان مردان امروز زیر ضرب بوده اند. وحشت آنهااز چیست ؟ از انجمن ها؟ بانوان؟ یا استقلال آنها؟ اگر تنها نگاهی سطحی به تاریخ مبارزات زنان (فمینیسم) از اوایل قرن بیستم تا به امروز در جهان و ایران بیافکنیم شاهد تحولات متعدد در درون آنها همگام با تغییرات اجتماعی در طی دوران ها هستیم. پس جنبش زنان به گواه تاریخ ایستا نبوده و از درون همواره خود را نقد کرده است. اما مرتجعین زن ستیز همیشه در یک نقطه ثابت در تاریخ ایستاده اند و بر کوس تمامیت خواهی خود همچنان می دمند. حال سئوال این است که جایگاه این هنرمندان در مقابل این خواسته ها چیست؟ و نمایش آنها در کجاى این معادله قرار دارد؟ آیا نگاه این افراد که امید است دست به خلق آثارى بسیار در آینده بزنند پویایى اجتماعى دارد و یا صرف کار هنرى ملاک است. اگر این جوانان امروز با سوءظن به پیشرفت اجتماعى و حقوق فردى بانوان نگاه مى کنند، “آینده دارى” آنان زیر سئوال است و “آینده سازى” آنان نه تنها پویا نیست بلکه ارتجاعى ست.امید است با اجراى نمایش هایی اینچنین راه براى برقرارى “دیالوگ” درباره این موضوع مهم باز شود"

لینک اصلی مطلب :
http://theaterfestival.ir/%D9%86%D9%82%D8%AF%DB%8C-%D8%A8%D8%B1-%D9%86%D9%85%D8%A7%DB%8C%D8%B4-%D8%A7%D9%86%D8%AC%D9%85%D9%86-%D8%A8%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D9%86-%D9%85%D8%B3%D8%AA%D9%82%D9%84/

خیلی کارت زیبا بود
از اینکه یادداشت جناب مهرداد را
در اینجا هم منتشر کردی
ممنونم عزیز
۲۹ خرداد ۱۳۹۵
ابرشیر گرامی بسیار سپاسگزارم از توجه تان به درخواستم
این نمایش را ندیده ام اما بی اغراق ،نگاه موشکافانه و متفاوت شما،صرفه نظر از همسو بودن ىا نبودن برداشتها،برایم بسیار با ارزش بوده و سرشار از آموختنی های ناب که وسعت مطالعه،عمق اندیشه و دید باز و روادار شما را نشان میدهد،چنین دیدی کمیاب و ستودنیست
متشکرم
۰۳ تیر ۱۳۹۵
پرندیس گرانمایه شرمنده نفرمایید...این محبت و وسعت دید سرکارعالی است که چنین می بینید....به قول دوست خوبمان مجتبی سلیمان زاده ما در اینجا از هم یاد می گیریم و این مهمترین مساله در تیوال است....ممنون از حضور سبز شما
۰۴ تیر ۱۳۹۵
برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید
(( جزم اندیشی خلاقانه))
در نمایش " انجمن بانوان مستقل " ، ایده های اجرایی با خلاقیت و ابتکار عمل همراه است و در انتقال مفاهیم موجود در متن موفق عمل می کند.
اما همه ی این طراحی های مبتکرانه ی اجرا در خدمت ایده های زن ستیزانه و واپسگرایی عمل می کند که طراوت ذهنی یک تاتر پیشرو را به سوی برهوت جزم اندیشانه می کشاند.
نمایش نامه نویس آقای حریریان، به طور همدلانه ای تمام انگاره های مردساخته و زن ستیز مردم بازار و خیابان را نسبت به حرکت های زنان ،که همواره با بدفهمی ، ترس ،هراس و دشمنی با این قبیل فعالیت ها همراه بوده،در قالب "انجمن بانوان مستقل" یکجا ارایه می دهد.
این نمایش با هدف تخریب، تقلیل،تخطئه و شریرانه کردن تمام حرکت های آگاهی بخش و عدالت جو در زمینه زنان ساخته شده است.ذهنیت مردسالار پدیدآورنگان این نمایش، استقلال طلبی و خواست آزادی را برای زنان معادل مردستیزی یا ضدیت با مرد تلقی کرده و سعی در القا آن دارند .
اینکه هدف حرکتهای متشکل و البته متنوع زنان ذیل انجمن ها و... با هدف اشغال جایگاه مردانه در سلسله مراتب قدرت تقلیل یابد یک هراس پارانوییدی مردساخته توسط خود مردان نسبت به تضعیف جایگاه فعلی شان می باشد گو اینکه اساسا بخش اصلی موضوع تلاش های بسیاری از زنان اتفاقا بر علیه ساختار سلسله مراتبی ... دیدن ادامه ›› و نابرابری های متاثر از آن است و نه متمرکز بر جابه جایی نقش خود با مردان در این سیستم نابرابر.. خواست بسیاری از فعالیت های زنان رسیدن به تعادل و برابری و آرامش زن و مرد(انسان) در هستی است .
5زن این نمایش در یک سیستم سلسله مراتبی تشکیلاتی قرار گرفته اند .آنها به هیچ وجه نماینده ی صداهای متفاوت و تنوع حیات بخش و رنگارنگی گروه ها و زنان(حتی مردان) فعال در آن نیستند .در طراحی این نمایش، مردان بازیگر جای زنان بازیگر حرف می زنند و در واقع فکر می کنند.زنان مانند عروسکهای خیمه شب بازی جلوه داده می شوند که مطالباتشان برای احقاق حق هم گویی توسط خود مردان ساخته و به آنها دیکته می شود! این موضوع در پایان نمایش در حضور مرد به جای بانو اول در پشت تریبون انجمن تاکید می شود. بانوی پنجم این نمایش زن ایده آل پدیدآورندگان این نمایش به نظر می رسد اوست که منطقی عمل می کند و با پرسش هایش رفتار و اعمال در ظاهر گاه غیر منطقی بقیه زنان را به پرسش می گیرد.. او با استدلال های مردساخته به بهانه ی تفاوت های هورمونی و بیولوژی در بدن زن، اعمال نابرابری را توجیه و مجاز می داند.
در نهایت نمایش سعی می کند به مخاطبان نشان دهد بیشتر اعضا و فعالین این انجمن با بی اعتقادی و بی ایمانی محض نسبت به مواضع خود عقب نشینی و انجمن را ترک می گویند حال آنکه جمعیتی میلیونی آن بیرون به طرفداری واهی خود به انجمن ادامه می دهند. نمایش با کودکی در آغوش زن ،آغاز و انجام می یابد به نشانه ی تعریف محض زنانگی به نقش مادری که البته نقش بسیار مهمی است اما بسیاری از زنان معتقدند تعریف کاملی از زنانگی نیست.
"انجمن ..." نظم موجود را به پرسش نمی گیرد بلکه با آن همراه می شود و مهر تایید محکمی بر آن می گذارد .این گونه نمایش ها(خواسته یا ناخواسته) به دلیل عدم شناخت و آگاهی کافی و وافی پدیدآورندگانش نسبت به موضوع و همچنین تعصبات و پیشداوری های آنها، در جهت تخریب ذهنی مخاطبانشان نسبت به حرکت های حقیقی آگاهی رسان و مترقی عمل می کنند.
**
پدیدآورندگان تئاتر در هر مملکتی باید از متفکرترین،خلاق ترین و پیشروترین انسان های آن جامعه باشند آنها به لحاظ فلسفی و اندیشه ای همواره باید یک قدم از مخاطبانشان جلوه تر بایستند و جنبش ها و پدیده ها را وسیع تر ببینند و درک کنند. آیا این نمایش و هستی شناسی اش درک تازه و جامعی نسبت به پدیده مورد بحثش به مخاطبانش ارایه می دهد؟ شک دارم.
بیتا نجاتی (tina2677)
"هراس پارانوییدی مردساخته"
اردشیر عزیز
سپاس از یادداشت شما
با شما موافقم و اتفاقا در نوشته خود به "عروسک" ها و "عروسک گردان ها" اشاره کرده ام.
۲۹ خرداد ۱۳۹۵
متاسفانه تا وقتی اثر رو نقد نکنید من قادر به فهمیدن دیدگاه شما نیستم. از این صحبت ها فقط متوجه شدم که شما کار رو ضد زن دیدید. چرا؟ نمی دانم. در حالی که این اتفاقا مهم ترین چیزی ست که باید بدانم.
۲۹ خرداد ۱۳۹۵
جناب حریریان امیدوارم نقد ها و نظرها باعث شود همه ما در مسیری رو به جلو ، امکان دانستن بیشتر و آگاهی عمیق تر را از خودمان سلب نکنیم. موفق باشید
۲۹ خرداد ۱۳۹۵
برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید