« در بابِ چالش های غیر فرهنگ - ی»
حمید داودی
نیل سایمون را به عنوان نمایشنامه نویسی می شناسیم که در اغلب نوشته هایش به وضعیت نامتعادل انسان در جامعه شهری پرداخته و دنیای مدرن را با جسارتی ستودنی مورد ارزیابی و انتقاد قرار می دهد. مضامینی که او در آثارش به آنها می پردازد مبتنی بر یک ایده آل آزادیخواهانه و فردگرایانه است. ایده آلی که از طریق آن می کوشد تا رفتارهای انسان با یکدیگر در جامعه ی بشری امروز را تا اندازه ای گوشزد و یا شاید اصلاح کند.
سایمون با تکیه بر این موضوعات سعی دارد نکاتی را با رویکردی قابل توصیف تداعی کند. رویکردی که در آن هر چه از پوسته به هسته متن ورود پیدا
... دیدن ادامه ››
کنیم اتفاقات با تغییر شکلی محسوس قابل لمس خواهد شد به طوری که شخصیتها از کالبدی به کالبد دیگری موضع خود را عوض میکنند.
.
متن توصیف کاراکترهایی است که تنهایند. از تنهایی می ترسند.افسرده اند.هر یک به هر دلیل.هرکدام در هر حال .در تنهایی هایشان به پوچی و ناامیدی و اضمحلال و مرگ می اندیشند.زنانی که همواره مورد ظلم و ستم مردان قرارگرفته اند و مردانی که نظم اجتماعی را برای روشن ساختن حفره های تاریک درونی خود بر هم می ریزند ناهنجاری می کنند.عقبه ی ویژه ای ندارند ، پول دارند و قدرت دارند و به دنبالِ جلب توجه اند... مردانی که همه نوع امکان را مهیا دارند اما باز هم در رویاهای گمشده ی خود به دنبال اوضاعی عالی تر از اینها هستند.مردان رویا پرداز ... مردانی برآمده از غرب.غربی غمگین.
سایمون در نمایشنامه عاقبت عشاق سینه چاک رفتارهای ضداجتماعی شخصیت هایش را بر آمده از شکل پرورش معیوب اشان از سنین کودکی می داند.آموزش و پرورش. مهم ترین عاملی که موجبِ پدید آمدن نسلی کامل از مردانی شده که نمی دانند چگونه باید مرد باشند. تاثیرات محیطی همچون مدرسه ،ارتش ،جامعه و درنهایت میراث پدرومادری به آنها آموخته است تا برای شوهر یا پدر بودن مُردَد باشند و در عوض اَبله هایی مشغول به امور جنسی باشند که می خواهند وقت خود را با زنان بیشتری بگذرانند.
اثر به اوضاع نابسمان فرهنگی می پردازد. به فرهنگی که درگیرِ گندابِ کثیفی شده است که هیچ نشانه ای از نِجابَت و پاکی و مهربانی ندارد.
اینجاست که طرحواره ی اصلی درام با شفاف سازیِ جایگاه زن و نابسامانی های برآمده از سیاست های غلط فرهنگی به راحتی خود را بروز می دهد تا نقد جریان جنبش زنان در دهه 60 میلادی در اروپا و آمریکا در بطن و روح اثر خودنمایی کند.
نمایشنامه عاقبت عشاق سینه چاک نخستین بار در سال 1382 توسط انتشارات نیلا و با ترجمه شهرام زرگر و تحت نظارت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران چاپ و به بازار کتاب ایران آمد.این کمدی که از مهم ترین آثار نیل سایمون محسوب می شود، از میان سال های 1382 تا 1386 پنج بار در حوزه نشر کتاب تجدید چاپ شده است..نمایشنامه ای که با دقتی محض به نقد موضوعاتی چون دروغ ، خیانت ، گناه و در آخر ترویج نیک بینی، اخلاقیات و خانواده محوری می پردازد.