احسان زیورعالم
چند نکته مثبت نمایش «بوقلمون»
«بوقلمون» اثر تحسین شده جشنواره فجری است که از عمرش یک سال گذشته است؛ اما با وجود گذشت یک سال، باز هم میشود نکات مثبت «بوقلمون» را دریافت و آن را الگویی برای نمایشهای ایرانی خواند.
نمایش «بوقلمون» کاری از گروه نقاب، روایتی است از سقوط پهلوانی پهلوان اکبر خراسانی. طبق این روایت، پهلوان اکبر، پهلون شاخص دوره ناصری با ناجوانمردی و البته حمایت درباریان موفق به حذف تمام رقبای خود میشود و بازوبند پهلوانی را به بازویش میبندند. اما این نقطه آغاز داستان «بوقلمون» است. تا بدین جای ماجرا در حکایات و داستانها نقلها بسیار است. «بوقلمون» داستان سقوط پهلوان اکبر است، نه
... دیدن ادامه ››
اوجگیری او.
«بوقلمون» نام نوچهای است که رفتار بوقلمونصفتانهاش، او را به چهرهای نامطبوع در میان مریدها و نوچههای پهلوان اکبر تبدیل کرده است. او در محافل لوطیگریهای این پهلوانان دروغین جایگاهی ندارد و اوج این تضارب زمانی است که پهلوان غریبهای در شهر میان مردم محبوبیت مییابد. درباره این غریبه بعدتر درمییابیم که پدرش یکی از همان پهلوانان رکب خورده در جدال با پهلوان اکبر است. این غریبه زنی است که در قامت مردان و برای رسیدن به مقصود خود از «بوقلمون» کمک میخواهد، مردی که در یک مورد با وی همداستان است: عداوت با جماعت پهلوان اکبر.
خیراللّه تقیانیپور، کارگردان و نویسنده نمایش و گروه نقاب پس از فارغ شدن گروهش از کاوش ترور نادر افشار، مخاطب را در این اثر ترغیب میکند تا در ساحت جهان نمایش، یک واقعه تاریخی را دنبال کند، واقعهای که شاید کمتر مورد توجه مدیومی همانند سینما یا تلویزیون قرار گیرد. این مسئله را باید یکی از مولفههایی دانست که «بوقلمون» را مهم میسازد و این اهمیت را در انتقال دادههای گذشته و انتقال آن به امروز باید دنبال کرد.