گفتوگو با مدیر یکی از قدیمیترین تماشاخانههای تهران
سنگلج جای شاگرد تنبلها نیست
علی عابدی، مدیر تماشاخانه سنگلج، از ایجاد نگاه جدید در پذیرش نمایشهای ایرانی خبر داد.
به گزارش سایت ایران تئاتر، بیشک تماشاخانه
... دیدن ادامه ››
سنگلج به واسطه پیشینه، اجرای نمایشهای ایرانی و فعالیت گروه هنر ملی در آن، به عنوان پایگاه رشد تئاتر ایرانی شناخته میشود. این تماشاخانه در طی سالها به واسطه تحولات اجتماعی، فرهنگی و سیاسی و تغییرات مدیریتی و نگاههای متفاوت، با دگرگونیهای بسیار روبهرو بوده است.
علی عابدی که مدتی است به عنوان مدیر جدید این مجموعه فعالیت خود را آغاز کرده، با اشاره به جایگاه و برنامههای در نظر گرفته شده برای این تماشاخانه قدیمی گفت: «سنگلج یکی از تماشاخانههای قدیمی است که بخش مهمی از تاریخ تئاتر ایران را رقم زده است، بنابراین اهمیت بسیاری دارد.»
او با اشاره به برنامههای در نظر گرفته شده برای این تماشاخانه ادامه داد: «قصد داریم این مکان را از بافت صرفا سنتی آن خارج کنیم و به هویت اصلیاش که اجرای نمایش ایرانی به معنای درست و با کیفیت است، بازگردانیم. این تماشاخانه دیگر هر نمایشی را که فاقد ارزشهای دراماتیک باشد قبول نمیکند.»
مدیر تماشاخانه سنگلج در پاسخ به این سئوال که کیفیت از نگاه او به چه معناست توضیح داد: «شاخص کیفیت، درام نمایش ایرانی است. بسیاری از کارهایی که میبینیم فاقد شخصیتپردازی و ارزشهای ادبی هستند. آثار شاخص بسیاری داریم که در این سالن اجرا رفتهاند و میتوانیم به آنها استناد کنیم. متاسفانه طی سالهای گذشته هر کاری را به عنوان نمایشنامه سنتی در قالب نمایش ایرانی به اجرا گذاشتهایم و وضعیت تماشاخانه سنگلج به گونهای شده که کارهای اجرا شده در آن کیفیت لازم را نداشتند.»
او در رابطه با امکان از دست دادن مخاطبان ثابت و محلی این سالن به واسطه تغییر رویکرد اجرایی نمایشها عنوان کرد: «نمیتوانیم یک تماشاخانه و ظرفیت اجرایی آن را محدود به تعدادی مخاطب ثابت منطقه بکنیم. پیش از این نمایشهایی داشتهایم که تماشاگران از سراسر تهران برای دیدن آن به این تماشاخانه میآمدند، اما این امکانات نادیده گرفته شده و به موارد دمدستی بسنده کردهایم. موافق نمایش سنتیام، اما نمایشهایی که از کیفیت لازم برخوردار باشند. اکنون نه هنرمندان و نه تماشاگران حاضر نیستند به این تماشاخانه بیایند. حتی بسیاری از هنرمندان فکر میکنند هر کاری که از همه جا رانده شده به این سالن میآید یا به قولی شاگرد تنبلها به سنگلج میآیند، در صورتی که اینگونه نیست.»
عابدی با بیان اهمیت بحث اطلاعرسانی خاطرنشان کرد: «به لحاظ اطلاعرسانی اخبار سنگلج مشکلاتی داریم، سایت تماشاخانه به روز نیست و فاقد جذابیتهای بصری است. طبق صحبتهایی که با مدیران هنرهای نمایشی داشتیم، قرار است به زودی اقدامات قابل توجه و متمرکزی در این زمینه شکل بگیرد.»
این کارگردان تئاتر در رابطه با سرنوشت واگذاری ساختمان کنار تماشاخانه گفت: «در 20 روز اخیر که به این مجموعه پیوستهام، دو جلسه با مهندس خلیل راحتی مدیر عامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران و شهردار منطقه داشتهایم. این ماجرا و ابعاد مختلف آن از هفته آینده پیگیری خواهد شد تا ساختمانی را که آقای قالیباف، شهردار تهران، روی آن دستور دادند بتوانیم در اختیار بگیریم.»
او با تاکید بر هویتبخشی دوباره این تماشاخانه گفت: «برنامههای متنوعی برای باز کردن پای مخاطبان به تماشاخانه داریم. برگزاری نشستهای ماهانه «تئاتر از نگاه سنگلج» با حضور هنرمندان مطرح و اجرای نمایشنامهخوانی با همکاری کانون نمایشنامهنویسان خانه تئاتر از جمله آنهاست که در حال رایزنی و پیگیری آن هستیم.»
عابدی در پایان سخنانش با اشاره به برنامه اجرایی تماشاخانه سنگلج بیان کرد: «تعهدات اجرایی که از دوره مدیریت پیشین سالن به گروهها داده شده، پابرجا خواهد ماند. این برنامهها تا پایان سال مشخص شده است. همچنین تعدادی از کارگردانها را برای اجرا در تماشاخانه دعوت کردهایم که به زودی نامشان اعلام میشود.»