در روز
از روز
تا روز
آغاز از ساعت
پایان تا ساعت
دارای سانس فعال
آنلاین
کمدی
کودک و نوجوان
تیوال نمایش خانه سیاه است
SB > com/org | (HTTPS) localhost : 10:49:45
امکان خرید پایان یافته
۰۱ تا ۲۳ اسفند ۱۴۰۰
۱۹:۰۰  |  ۱ ساعت
بها: ۷۰,۰۰۰ تومان
+ ۹% مالیات ارزش‌افزوده
نمایشی در باب آثار،اشعار و زندگی فروغ فرخزاد

توجه: به دلیل بازسازی حریم تئاترشهر، ورودی همه سالنها، تا اطلاع بعدی از پیاده‌روی خیابان ولی‌عصر (عج) است. برای دیدن مسیر لطفا اینجا را کلیک کنید.

اخبار

›› آغاز «خانه سیاه است»

›› تئاتری در باب زندگی یک شاعر فقید

مکان

تقاطع خیابان انقلاب و ولی‌عصر (عج)، مجموعه فرهنگی و هنری تئاترشهر
تلفن:  ۶۶۴۶۰۵۹۲-۴

نقشه بزرگتر و مسیریابی
«تیوال» به عنوان شبکه اجتماعی هنر و فرهنگ، همچون دیواری‌است برای هنردوستان و هنرمندان برای نوشتن و گفت‌وگو درباره زمینه‌های علاقه‌مندی مشترک، خبررسانی برنامه‌های جالب به هم‌دیگر و پیش‌نهادن دیدگاه و آثار خود. برای فعالیت در تیوال به سیستم وارد شوید
اصلا انتظاراتم رو براورده نکرد متفاوت اجرا کردن به چه قیمتی ! …
| امتیاز ۱ از ۵ |
سپهر این را خواند
م شریفیان این را دوست دارد
برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید
یادداشتی بر نمایش خانه سیاه است / محسن اردشیر
منتشر در ستون هفتگی تئاتر روزنامه سازندگی / سه شنبه 16 فروردین 1401
«یک پنجره برای دیدن، یک پنجره برای شنیدن»

«خانه سیاه است» اجرایی درباره‌ی شاعر بزرگ فروغ فرخزاد، با مروری بر زندگی او با تلفیقی از دکلمه اشعار، حرکات فیزیکال و پرفورمنس اجراگران است. با حفظ حال و هوای شاعرانگی که نیازمند چنین پرداختی در صحنه با توجه به شخصیت مورد نظر است.
ورود به زندگی اشخاص مشهور و محبوب ادبی و هنری، کاری بسیار دشوار و مفصلی است بنابراین با رویکردی هوشمندانه می‌توان تنها به اتفاقات مهم و شاخص زندگی آنان که به ویژه در هنر و یا فعالیت ادبی‌شان تاثیرگذار بوده، اشاره کرد.
«خانه سیاه است» با همین نگاه به فروغ فرخزاد، با آغازی درخشان از فرم و موسیقی، از تلاطم درونی زنی می‌گوید که گرچه بسیاری او را بزرگترین ... دیدن ادامه ›› شاعر زن معاصر می‌دانند اما چندان به احوالات درونی و آنچه بر او گذشته، واقف نیستند. اجرا در ادامه، روند کندتری بخود می‌گیرد و در بخش‌هایی حتی نامأنوس می‌شود؛ چرا که نویسنده ترجیح داده است برای آنکه بتواند دوره‌های زندگی فروغ را به شکل حرکات فیزیکال به صحنه بیاورد، کمی اغراق‌آمیز و گاهی با سوگیری‌های شخصی، به آن بپردازد.
به عنوان مثال درباره روابط زناشویی فروغ فرخزاد و شاپور، با ترسیم نزاع و خشونتی بیش از اندازه، چه بسا انتقال‌دهنده نامناسبی برای آگاهی مخاطب باشد. چرا که به گفته نزدیکان و شاهدان آنان، فروغ با پرویزشاپور پس از جدایی نیز، تا مدت‌ها در ارتباط دوستانه و حمایتی بوده‌است. بنابراین به نظر می‌رسد نوع طراحی حرکات اختلافات این زوج، با خشونت و درگیری فیزیکی فروغ و شاپور، چندان منطبق با واقعیت نبوده یا لااقل به سطحی کلیشه‌ای از علل جدایی تنزل پیدا کرده است. در عین حال متن و اجرا، از رخدادهای مهم زندگی فروغ مانند سفر او به پاریس برای تجربه فیلم‌سازی و یا حضور در موسسه فیلم گلستان که مسیر تازه‌ای برای او رقم می‌خورد و شاید زندگی او را کاملا تغییر می‌دهد، با اشاره‌ای کوتاه رد می‌شود، فیلم مستند او درباره جذامیان با نام «خانه سیاه است» نیز به نمایش صحنه‌هایی از فیلم بسنده شده و گذر می‌کند. کاراکتر فروغ بر صحنه، انرژی و شباهت چندانی با او ندارد و بیش از اندازه منفعل دیده ‌می‌شود. در حالیکه او زنی بین دو قطبِ سرخوشی و شور بسیار و گاه افسردگی و انزوا بوده که بدون اعتنا به عرف، مسیر زندگی خود را تعیین و پیش می‌برده است.
به نظر می‌رسد پرداخت به زندگی زنی شاعر که در زمانه خود به نوعی ساختارشکن و عصیان‌گر بوده، با وجود محدودیت‌های زیادی که در ممیزی و بازبینی متن و اجرا وجود دارد، نه تنها آسان نبوده بلکه حتی ناممکن است و شاید از اجرایی مانند «خانه سیاه است» که در این تلاش پیشقدم بوده و جسارت ورزیده، بیش از این میزان از اشاراتی کلی و با بهره از اشعار او به دکلمه و شعرخوانی، توقع زیادی نمی‌توان داشت، هرچند این پرداخت طرفداران این شاعر توانمند را چندان راضی نکند.
اجرا اما در طراحی صحنه، دکور جذابی را تعبیه کرده که حکایت درستی از روایت را به نمایش می‌گذارد که همان ورق‌زدن کتابِ زندگی یکی از شاعران تاثیرگذار و مهم شعر معاصر فارسی است، و هر برگ فصلی از اتفاقات را از جوانی تا زمان تصادف و درگذشت او حکایت می‌کند.
گروه، در هماهنگی حرکات اجرایی و ایجاد اتمسفری شاعرانه، تمام تلاش خود را کرده و توانسته تا حدودی موفق عمل کند و البته هدایت و تمرین این تعداد اجراگر، کار چندان ساده‌ای نیست که بدون شک زمان زیادی برای این هماهنگی را پشت سر گذاشته است.
" خانه سیاه است" هر چند بیشتر بازخوانی مختصری از زندگی ادبی فروغ فرخزاد است، و نه یک بیوگرافی و تئاتری مستند، که بتواند به عنوان مرجع و ادای دینی به او باشد، با این‌حال در کنار اجرای فیزیکال گروهی، نورپردازی و حظ بصری، گزینش و انتخاب او برای یک اجرای صحنه‌ای و زنده، و نام جسورانه‌ای که برای نمایش برگزیده شده، اشاره‌اتی لازم برای مخاطبانی‌ که فکورانه به سالن‌های تئاتر می‌آیند تا به اندیشیدن واداشته شوند، دارد.
«خانه سیاه است» پس از اجرای اواخر سال خود در سالن اصلی تئاترشهر، اینروزها در سالن شهرزاد پذیرای تماشاگران تئاتر است.
نیلوفرثانی
یک پنجره برای دیدن
یک پنجره برای شنیدن
یک پنجره که مثل حلقه چاهی
در انتهای خود به قلب زمین می‌رسد
و باز می‌شود به سوی وسعت
این مهربانی مکرر آبی رنگ
فروغ فرخزاد
طراحی صحنه، لباس و نور خوب بود
اجرای هماهنگی بود و لذت بردم

ولی سوالی که دارم اینه اگر دکلمه ها و اون بخش کوتاه فیلم خانه سیاه است پخش نمی شد کسی یاد فروغ فرخزاد می افتاد با دیدن این اجرا؟



بخش پایانی من رو یاد این شعر انداخت:

استخوان هایی از سفره رنگارنگش
که به سوی ما پرتاب شده
باوفامان کرده است.
چاپلوسانه به دور و ... دیدن ادامه ›› بر پاهای کسی می پوییم
که اتو دارد شلوار سفیدش هر روز
برق دارد کفشش
و به دستان پر انگشتری اوست مدام
بافته شلاقی چرمین و دسته طلا.
خیز می گیریم و گهگاه به او حمله کنان
پارس
بر می داریم
ما، ولی خشمش را هیچ نمی انگیزیم.
راست این است که ما خانگی او شده ایم
لوس و شکلک ساز و دست آموز
و در این خیل که در مطبخ او می لولند
جان آزادی با خوی بیابانی نیست
سگ رامی شده ایم
گرگ هاری باید...


#سیاوش_کسرایی
درود سپهر جان
اجرا رو ندیدم ولی خیلی دوست داشتم نظرت رو بدونم . پیش خودم می گفتم کسی بهتر از سپهر نمیتونه راجع به این اجرا نظر بده .
۲۳ اسفند ۱۴۰۰
سپهر
خوب پس اجرا منهای دکلمه ها می تونست هر اسمی داشته باشه
عرض کردم پاسخ سؤال قبلیت آری است، طبیعتاً پاسخ این سؤالت خیر هست!
شما می‌تونی اسم سمفونی خرمشهر رو هر چی دوست داری بذاری! چون اگه اسمش رو نگن ذهنت از چهار تا ملودی فراتر نمیره. اما وقتی اسمش رو می‌دونی اون تو دنبال خرمشهر و جنگ و شهید می‌گردی. کار فرم همینه قضیه اش.
من فقط با اسم ای نمایش بدون دکلمه و تصویر هم چیزهایی از زندگی فروغ رو دیدم.
۲۴ اسفند ۱۴۰۰
کار فاخر با تاویل های درست به این میگن، بسی لذت بردیم خصوصا از بازی بازیگر نقش فروغ، المیرا حسنلو… من این کار تاتر شهر هم دیده بودم با بازی فردی دیگر اما خانم حسنلو سطح بازیشون بسیار بسیار بالاتر از قبلی بود. بی شک استعداد جدیدی به عرصه هنر ایران زمین معرفی شد.
۱۱ فروردین ۱۴۰۱
برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید